recepten
Reactie 1

Roodbaars met gestoofde groenten in dillesaus

Al een tijdje heb ik een stuk roodbaarsfilet in de diepvries liggen. In de visspeciaalzaak laat ik me altijd verrassen door wat er is en volgens de kenners is dit een heel smakelijk witvisje. Het was er nog niet van gekomen en ik had nog niet eerder een gerecht gemaakt met roodbaars. Dus ik ben het beestje gaan googlen en heb ideeën opgedaan in mijn boeken en op internet. Het is een typische Europese ronde witvissoort van ongeveer 40 cm. uit de Noordelijke wateren van de Atlantische oceaan. Het is niet echt een knapperd. Opvallend zijn de stekels op zijn rug en de grote, bolle ogen. De opvallende kleur krijgen ze pas als ze 5 jaar oud zijn en zo’n 15 cm. groot. Daarvoor zijn ze roestbruin.roodbaarsIngrediënten: roodbaarsfilet, zeezout, klontje boter, venkel, in dunne plakken, wortelen in verschillende kleuren. Met een mandoline krijg je mooie gelijkmatige plakken.

Voor de dillesaus: 1 sjalotje, fijngesnipperd, een scheutje droge, witte wijn, olijfolie, bosje dille, fijngehakt, en 1,5 dl (zelfgemaakte) groentebouillon.

Begin met het smoren van de plakjes venkel en de wortelen in een klont roomboter met een heel klein beetje water. Laat de groenten op zacht vuur langzaam stoven. Schep regelmatig om.

Verwarm de oven op 180°. Leg de visfilets in een ovenschaal en bestrijk ze aan beide zijden met olijfolie. Strooi er zeezout op en zet in de oven voor circa 15 minuten. Houdt de vis goed in de gaten want hij gaart snel.

Fruit het sjalotje in een beetje olijfolie tot deze glazig is. Blus af met de witte wijn en laat dit mengsel vijf minuten zacht doorkoken. Voeg dan de groentebouillon en de dille toe en laat dit op een héél zacht vuur een beetje sudderen. Voeg zout toe naar smaak.

Ik heb wat geweekte glasnoedels met de saus vermengd omdat ik die ook nog in huis had, maar ik denk dat het met boekweitnoedels nog lekkerder is. Leg op een bord. Schep de gestoofde venkel en wortelen over de noedels met saus en leg tot slot de gare roodbaarsfilet erbovenop. Een paar shiso-blaadjes voor het oog en klaar!

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s