recepten, tea/food-pairing
Een reactie plaatsen

Sajoer boontjes met een ambient brew tea

Ik ben dol op Indisch eten, zeker nu het bijna tropisch warm is, maar ik moet er wel altijd iets aan ‘verbouwen’. Wat wel kan is mijn uitgangspunt waarbij ik me laat leiden door geuren en kleuren van mijn reizen en recepten uit kookboeken en van internet. Alles moet voor mij vers zijn en dat maakt mijn tuintje ook zo leuk. Nog even en de verse pepertjes, kurkuma en sereh kunnen worden geoogst. Zoals altijd, en ik kan het niet vaak genoeg zeggen, check de ingrediënten en vervang als je iets niet verdraagt. Ik laat dus de trassi of petis (garnalenpasta) en ketjap achterwege. Zie dit recept als een voorzetje want voor iedereen is een histamine-intolerantie anders.

ingrediënten: 250 gram haricots vert, 1 eetlepel plantaardige olie, 1 uitje, stukje gember, stukje galanga oftewel Thaise gember, een knoflookteentje, een rood pepertje, 1 theelepel kokosbloesemsuiker, 100 ml kippenbouillon en 100 ml kokosmelk. Een beetje sesamolie als smaakmaker in plaats van ketjap.

Kook de boontjes zo’n 10 minuutjes voor in water en giet af. Hak ondertussen de knoflook, ui, gember en galanga fijn of doe dit in een blender. Bak de kruidenpasta, de bumbu, twee minuten in de olie. Voeg wat sesamolie, suiker en de fijngesneden rode peper toe. Meng dit goed door elkaar. Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg de boontjes toe en laat nog zo’n 5 minuutjes garen. Lekker met lontong en gebakken tempeh of als onderdeel van een rijsttafel.

Ik heb er een ambient brew thee bijgemaakt van een UVA Orange Pekoe. Deze doet het goed bij dit kruidige gerecht en is heel eenvoudig te maken. Doe 14 gram thee op 1 liter water op kamertemperatuur. Laat een uur trekken en zeef de blaadjes eruit. Heerlijk voor een zomerse dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s