Ook zo genoten van de serie ‘de aardappeleters’? De aflevering over ‘spaghetti’ Bolognese vond ik eén van de leukere. Het gerecht blijkt in originele vorm absoluut nooit geserveerd te worden met spaghetti maar met tagliatelle of een andere pasta. Je valt direct door de mand als je om spaghetti bolognese vraagt. Aan tagliatelle blijft de saus beter ‘hangen’. Het originele recept is in 1982 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Academie Italiana della Cucina. De academie wil ervoor zorgen dat tradities van de Italiaanse keuken worden beschermd. Het oorspronkelijk recept wordt op deze manier voor altijd bewaard. Hoe leuk is dat?
Ik heb een variatie gemaakt, vanzelfsprekend, want in het originele recept zitten gepureerde of gepelde tomaten en spek. Ik heb dit vervangen door pompoen.
Ingrediënten voor 2 personen: 200 gram rundergehakt, halve pompoen, halve winterwortel, één stengel selderij, halve rode ui, een scheutje witte wijn, beetje groentebouillon, 2 eetlepels crème fraiche, olijfolie of boter en zout naar smaak. 150 gram tagliatelle of penne rigate (zonder eiwit). Voor de garnering: zachte jonge geitenkaas en basilicum.
Snijd de wortel, ui en selderij in kleine blokjes en fruit in de olie of boter. Schil ondertussen de pompoen en snijd aan blokjes. Zet op met een beetje water met zout en kook ongeveer 10 minuten totdat de pompoen zacht is. Pureer met een staafmixer.
Doet het gehakt bij het de wortel, uit en selderij en laat het bruin worden. Voeg de wijn toe en roer totdat deze volledig is verdampt. Doe de gepureerde pompoen erbij en laat ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen met gesloten deksel. Indien nodig, voeg je af en toe een beetje bouillon toe. Het mag niet te droog worden. Voeg aan het einde twee eetlepels crème fraiche toe. Breng op smaak met zout en garneer met stukjes geitenkaas en basilicum.
Voor het echte Bologna-gevoel serveer je de saus dus met tagliatelle. Ik had daar gisteren niet de juiste ingrediënten voor in huis dus heb penne rigate gekookt die ik wèl in huis had, vanzelfsprekend zonder ei vanwege mijn histamine-intolerantie. Ook lekker maar iets meer aanwezig. Om het helemaal compleet te maken zal ik binnenkort het recept van histamine-vriendelijke, zelfgemaakte pasta delen!
Pingback: Lamstajine | lovefoodculture