Laatste posts

Blue zones en histamine

Ik verdiep me momenteel in blue zones en de mogelijkheden die dit biedt in relatie tot een histamine-intolerantie. Een overeenkomst is er sowieso namelijk dat het gaat om puur en natuurlijk voedsel en dat spreekt me heel erg aan. Maar er is meer. Het gaat ook om welbevinden. Ik weet uit ervaring dat spanningen fnuikend zijn voor het histamine-niveau met als gevolg dat foute voedingskeuzes extra hard aankomen. Ik heb al eerder aangegeven dat, naast het volgen van een histamine-arm dieet, rust, regelmaat en voldoende uurtjes slaap, ervoor zorgen dat ik lekker in mijn vel zit. Ik ben benieuwd wat ik nog meer kan leren van deze vaak geïsoleerde gebieden waar mensen op een kwalitatief aantrekkelijke wijze, bovengemiddeld oud worden. Wie wil dat nou niet?

Blauwe zones zijn afgebakende gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. Het concept ontstond uit het demografische werk van Gianni Pes en Michel Poulain naar een regionale concentratie van honderdjarigen op Sardinië. Michel Poulain en Dan Buettner identificeerden, ondersteund door de National Geographic Society,  hotspots van lange levensduur in de wereld. De vijf zones die worden besproken in het door Dan Buettner geschreven boek ‘Blue zones Solutions’, zijn het Griekse eiland Ikaria, Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, een gemeenschap van Mormonen in Loma Linda, Californië en het Costaricaanse schiereiland Nicoya.

Wat me zo aanspreekt is dat het om meer dan voedselgewoontes gaat. Het gaat om een levensstijl, en die bestaat uit meer dan een dieet. Denk bijvoorbeeld ook aan beweging, een doel hebben om je bed uit te komen en het reduceren van spanningen en stress die worden ervaren en bijdragen tot een gevoel van ongenoegen. Wat zeker een positieve bijdrage levert, is het gevoel ergens bij te horen, saamhorigheid, gemeenschapszin en familiebanden. Het investeren in- en geven van liefde aan kinderen zou ertoe bijdragen dat deze kinderen er ook voor hun ouders willen zijn op hun oude dag.

Als mogelijke verklaring wordt gewezen op het geïsoleerde karakter van veel blauwe zones, wat bevorderlijk zou zijn geweest voor het behoud van een traditionele levensstijl met veel fysieke activiteit, hechte sociale banden en lokaal geproduceerde voeding. Ook in deze gebieden zie je echter dat het voedselpatroon ondertussen is veranderd door de komst van derden en contact met de buitenwereld dat zich bijvoorbeeld uit in de komst van fastfoodketens met de bijbehorende wijzigingen in voedselgewoontes. De uitdaging is om de lessen van de blue zones mee te nemen en te integreren in onze levensstijl en daaraan gekoppeld dus ook het oorspronkelijke gezonde dieet.

Wat betreft voedsel ligt in alle gebieden de nadruk vooral op groenten en dat sluit mooi aan bij de huidige trend van duurzaamheid. In Okinawa bestond het dieet vroeger voor 67% uit zoete aardappel, een product dat bij ons de laatste jaren een ongekende opmars doormaakt. Volkorenproducten werden weer veel gegeten op Sardinië. Het heeft een lage glycemische index (GI) waaraan je ziet hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage GI wordt minder snel opgenomen en geeft minder bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Dit in tegenstelling tot voeding met een hoge GI zoals zoals pasta van tarwebloem of witbrood. Een lage GI heeft als gevolg dat je minder snel flauw wordt en minder geneigd bent om te gaan snaaien. Ook  wordt in de gemeenschap op Sardinië vooral geiten- en schapenmelk gebruikt dat veel eenvoudiger wordt verteerd dan koemelk. Ik gebruik meestal geitenkaas in mijn gerechten omdat dat praktisch de enige soort is die ik verdraag. En wat me heel erg aanspreekt is dat er in de blue zones heel veel groene thee wordt gedronken. Eén van mijn favoriete drankjes. Dit zijn zo kort door de bocht een aantal raakvlakken met een histamine-arm dieet.

Er zijn ook ingrediënten die helemaal niet overeenkomen, bijvoorbeeld het gebruik van tomaten in Ikaria en Sardinië, bij het zogenaamde Mediterrane dieet en het gebruik van soja en shiitake paddestoelen in Okinawa. En overal wordt met mate wijn gedronken, op de gemeenschap van mormonen na dan. Dat zit vol met histamine en is dus niet aan te bevelen. Wat betreft het gebruik van bonen heb ik nog wel iets te leren. Het is de moeite waard om me daar verder in te verdiepen.

Het liefst zou ik de gebieden bezoeken om er helemaal in op te gaan, te onderzoeken, mee te doen en uit te proberen. Ik vind het razend interessant. Ook ben ik benieuwd of er dan ingrediënten van mijn lijst zijn die ik hier niet kan eten, maar elders wel zou kunnen verdragen, mogelijk vanwege het klimaat, het wegvallen van transport, of de bereiding van de gerechten. Je zou dan wel een langere tijd op zo’n locatie moeten verblijven om dat uit te proberen en ik ben bang dat dat er voor mij niet inzit. Ik ga echter zeker proberen of ik mijn recepten zowel blue zone- als histamine-proof kan maken!

 

Histamine-vriendelijk ontbijten

Heel vaak krijg ik de vraag over wat ik nu eigenlijk ontbijt met een histamine-intolerantie. Ik kan je verzekeren dat er heel veel mogelijk is, tenminste wat mij betreft en thuis, als je het zelf kunt bereiden. Eén van mijn favoriete ontbijtgerechten is havermoutpap met blauwe bessen. Ik maak het met water omdat melk me zwaar valt. Mijn 23andme-profiel laat een aanleg voor lactose-intolerantie zien dus dat is daarmee op zijn plaats gevallen. Melkproducten, dus ook allerlei yoghurtsoorten, zijn voor mij goed te doen, mits met mate gebruikt.

Ook heel lekker en simpel is een bakje met Griekse yoghurt of skyr met blauwe bessen en frambozen. Een beetje maple siroop oftewel ahornsiroop erover en het is helemaal top. Een goed begin van de dag!

Buiten de deur ontbijten, bijvoorbeeld op reis, is iets ingewikkelder. Ik heb dan al snel de neiging om lekker veilig naar de eerste de beste Starbucks te lopen voor een havermoutpap met honing. Tijdens een weekendje Londen had ik laatst echter een heerlijk ontbijt in het Wolseley, de oude Bentley-garage. Deze locatie werd aangeraden door time to momo, de vernieuwde 100%-reisgids met leuke wandelingen door de stad. In eerste instantie wilde ik hier toch weggaan omdat ik het gevoel had dat het niet ging lukken, totdat ik mijn buurman een mashed avocado zag eten (met nog van alles aan kruiden en saus erbij). Ik heb gevraagd of ze het ‘van alles‘ wilden weglaten en heb vervolgens genoten van de Engelse sfeer en van een heerlijke volkoren toast met pure avocado.

HipstamaticPhoto-546516655.099207En, omdat de avocado goed beviel en een veilige keuze bleek te zijn, heb ik het elders ook nog een keer als lunch gegeten in een sandwich gecombineerd met mozzarella. Kan volgens mij ook prima als ontbijt!

IMG_1458

 

Thee: health, beauty & longevity

In Beijing wil ik graag meer leren over thee. Daarom ga ik, voordat ik de Mǎliándào- tea market bezoek waar weinig toeristen komen, eerst naar een theehuis om meer te weten te komen over de verschillende theesoorten. Ik kom terecht bij een door de overheid gerund theehuis bij de temple of heaven. 

L1070668

Het is leuk om de uitleg te horen over de verschillende soorten. Groene thee is voor de zomer, geeft warmte af en jasmijn is voor de winter. Dat is ook kantoorthee, goed voor de hersenen, denk eraan om de blaadjes niet weg te gooien, deze zijn goed te gebruiken als je moe bent na uren achter de computer te hebben gezeten. Leg ze op je oogleden, dat verfrist enorm. Thee drink je met pinda’s, en de temperatuur van het water is cruciaal, maar dat wist ik al. Kopjes, potjes en hulpstukken worden goed, dat wil zeggen met veel water en op de juiste temperatuur, nat gemaakt. De Oolong thee die wat harder van smaak is, wordt gezoet met rozenknopjes.  Ik heb een busje meegenomen omdat je er alle soorten thee zoeter mee kunt maken. Tenslotte is het belangrijk om je kopje in 3 slokjes leeg te drinken, dat is goed voor je health, beauty & longevity!!

Met deze kennis ga ik naar de Mǎliándào-markt. Dit is de grootste theemarkt in Noord-China en je kunt er theesoorten uit het hele land vinden, zoals Groene thee, Pu Er en Oolong. Er zijn honderden theewinkels en de prijzen zijn een stuk lager dan in de toeristengebieden, een klein pakje kopen is dan wel weer geen optie.

L1070678L1070679

Leuke, niet-geverifieerde, weetjes over theesoorten….

Ginseng Oolong thee geeft een bijzondere smaak af en er wordt gezegd dat het goed is voor het geheugen, je energie geeft en dat het de nieren schoonspoelt;

Door het drinken van Pu Er-thee zou je gewicht kwijt raken. Het vermindert een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Let op, Pu Er-thee wordt lang bewaard, is gefermenteerd en bevat dus veel histamine. Houdt het, bij een histamine-intolerantie, bij het drinken van jonge Pu Er-thee;

Jasmijnthee houd je dus warm in de winter en en gaat bovendien vermoeide ogen tegen. Doe het in je hoofdkussen en je slaapt beter en hoofdpijn verdwijnt;

Groene thee zorgt voor het verdrijven van de warmte in de zomer, voor een helder hoofd en spoelt ook nog eens je lijf schoon;

Tenslotte is thee met fruit goed voor de spijsvertering.

 

Snelle lunch: broodje carpaccio

Regelmatig komt mijn nichtje lunchen, ze woont in de buurt. En hoewel het toch nog wel een half uurtje fietsen is, doet ze dat het liefst, weer of geen weer, want het is lekker verfrissend na school of stage en tegelijkertijd lekker sportief. Deze keer kwam ze als een verzopen katje aan. Op het moment dat ze thuis was vertrokken, was het droog, maar ja, niks zo veranderlijk als het weer, zelfs op deze korte afstand. Snel een droge broek gepakt en die van haar te drogen gehangen. Na de gezellige lunch was deze weer droog en brak het zonnetje gelukkig weer door.

Ze is ook een dankbaar proefkonijn voor nieuwe uitprobeersels zoals eerder de pittige pompoensoep. Deze keer was ik nogal druk maar had toch wat lekkers bedacht dat snel te maken is, namelijk een broodje carpaccio met vlees van de plaatselijke keurslager. Die snijdt de ossenhaas in dunne plakjes en dat wordt zodanig verpakt dat het ook mooi uit de verpakking komt. Altijd handig om in huis te hebben. Slechts een kwestie van uit de diepvries halen, ontdooien en mooi opmaken. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn…

Ingrediënten: versgebakken broodjes, dun gesneden ossenhaas, rucola, geroosterde pijnboompitjes, zachte geitenkaas, verse vijgen en een beetje zout, olijfolie en balsamico naar smaak. 

Mijn nichtje had als finishing touch een beetje geraspte parmezaanse kaas over haar carpaccio, die is ernstig gerijpt, maar geeft voor de liefhebber een lekkere umami-smaak. Deze kaas kan door iemand met een histamine-intolerantie beter worden gemeden. Vandaar voor mij de zachte, jonge geitenkaas. Ook erg lekker!

En hondje Rosa is dus altijd opgetogen als ze komt want dat betekent over het algemeen een extra wandeling!

IMG_3755

 

 

Experimenteren met wortelijs

Afgelopen zaterdag hebben we heerlijk bij Tribeca in Heeze gegeten. Van tevoren had de keukenbrigade natuurlijk mijn dieet ontvangen en dat pakte geweldig uit! Heel verrassend was het wortelijs in een hartig gerecht. In nagerechten kom je het wel vaker tegen maar dit geeft dus een heerlijke saus als het smelt. Heel erg leuk want sauzen maken en bedenken is een lastige met een histamine-intolerantie. Ook nagerechten zijn niet eenvoudig en ik voelde me dan ook verwend met een heuse proeverij. In één van mijn nagerechten zat nogmaals wortelijs en het was als een waar kunstwerkje opgemaakt met knapperige rijstkoekjes, fudgecake en wortelsliertjes!

IMG_0748

Het heeft me gestimuleerd om zelf ook eens wortelijs te maken en, omdat ik wortel, appel en gember zo’n lekkere combinatie vind, en ik dit dus heel toevallig ook allemaal op deze maandagavond in huis had, ben ik daarmee aan de slag gegaan. Ik vind het sowieso leuk om  iets te bedenken met de ingrediënten die ik in huis heb, het is een soort van sport, of om in masterchef-termen te spreken, een inventiviteitsproef…

Ingrediënten: 1 winterwortel, halve appel, stukje geschilde gember, 100 ml. appelsap, 400 ml kokosmelk, 2 eierdooiers, 2 eetlepels basterdsuiker en 1 theelepel maizena.

Begin met de kokosmelk volgens bijgaande link en zet apart. Kook de appel, de winterwortel en gember in de appelsap en pureer tot een fijne massa. Vermeng de eierdooiers met de suiker en de maizena. Verwarm de kokosmelk en doe dit bij het eimengsel. Voeg de groente/fruitmassa toe en vermeng goed. Doe in de ijsmachine en laat 40 tot 45 minuten ‘draaien’. Gelijk eten is het lekkerst maar het kan ook heel goed in de diepvries worden bewaard om dus op een ander moment bij een hartig gerecht te laten smelten als saus!

img_0764.jpg

Het betere Zwitserlandgevoel: rösti op herhaling

Nog een keertje rösti maar nu met zoete aardappel en uit de oven in plaats van uit de pan. Gewoon, omdat het zo lekker is en dit gerecht voor mij het echte Zwitserse vakantiegevoel doet herleven. Het roept mooie herinneringen op, van buiten leven,  prachtige sneeuw, veel sneeuw dit jaar, fanatiek spelletjes spelen en er heerlijk met de hele extended familie op uit zijn. In ons favoriete restaurant ‘chez vrony‘, waar je zowel snow-boardend, skiënd als lopend kunt komen, heb ik weer een heerlijke rösti gegeten, het nationale gerecht, histamine-arm bereid dus helemaal fijn. Boven op een berg, buiten op een terrasje in een t-shirtje, lachend naar de zon: het ultieme genieten!

Ingrediënten voor 2 personen: een zoete aardappel, uitje, zout, 100 gram geitenkaas, een handje rucola en groenten om de rösti mee te beleggen zoals peultjes, wortel, courgette, geroosterde little gemsla, asperges of mini-mais.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Vermeng de ui, de zachte geitenkaas, zout naar smaak en de rucola. Schil de zoete aardappel en rasp fijn. Dat is een aardige work-out als je een handrasp gebruikt zoals ik. Wikkel de geraspte zoete aardappel in een schone theedoek of kaasdoek om het overtollige vocht te verwijderen.

Voeg de aardappel toe aan het kaas/groente- mengsel. Doe in een ovenschaal of leg op een bakplaat met bakpapier. Hoe dikker de koek hoe langer het moet bakken om gaar te worden. Dat is afhankelijk van je oven en dus een kwestie van in de gaten houden. Bij mij duurt het zo’n 25 minuten bij een dikte van ongeveer 1 centimeter. Stoom ondertussen de groenten waarmee je je rösti wilt beleggen.Ook lekker om de laatste 5 minuten nog een beetje geitenkaas over de rösti te laten smelten. Als de rösti mooi bruin is, kan deze uit de oven worden gehaald en worden belegd met de gestoomde groenten. Lang leve het vakantiegevoel!!

IMG_0572

Chinees nieuwjaar: eendenborstfilet met geglaceerde appel en wortel

Morgen is het Chinees nieuwjaar, het jaar van de hond gaat dan beginnen. De hond is trouw, loyaal en verdraagzaam. Hij heeft een afkeer van onrechtvaardigheid. Honden zijn eerlijk en open, ze kunnen niet goed ergens omheen draaien. Doen alsof, een toneelstukje opvoeren, behoort niet tot de mogelijkheden. Soms zijn ze koppig, vaak behulpzaam. De hond is dan ook het meest zorgzame teken van de Chinese dierenriem, en kan zich de problemen van anderen erg aantrekken. Hij is integer en betrouwbaar, met een scherpe intuïtie en een goed inlevingsvermogen. Ik heb een kind dat geboren is onder dit teken en herken de kenmerken.

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Schulden worden betaald, nieuwe kleren gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. In de periode voor nieuwjaar vindt een grootse, menselijke migratie plaats. Steden raken uitgestorven omdat mensen naar hun familie in hun oorspronkelijke woonomgeving gaan. Daar is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden met offers geëerd. De tempels zijn prachtig versierd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier, en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

Dat was voor mij reden genoeg om een gerecht te maken dat geïnspireerd is door ons verblijf in Beijing enkele weken geleden. Eendenborstfilet met geglaceerde appel en -wortel. Heel simpel maar erg lekker, al zeg ik het zelf…

Ingrediënten: Eendenborstfilet met vel, zout, 1 winterwortel, 1 appel, bosui, 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel appelciderazijn en 1 theelepel balsamico-crème   

img_0019.jpg

Haal de eendenborstfilet minstens een half uur van tevoren uit de koeling om te laten acclimatiseren. Snijd het vel in. Snijd vervolgens de winterwortel in gelijke plakken en blancheer voor 5 minuutjes. Ze moeten nog stevig zijn. Schil de appel en snijd in schijven. Bak de eendenborstfilet die alleen gekruid is met een beetje zout, op de huid in een goed opgewarmde pan. Bak 3 minuten op de velkant en daarna nog 2 minuutjes op de andere kant op een lage warmtebron. Keer nog een keer en laat 3 minuutjes rustig garen. Pak de filet in in zilverfolie en leg 5 minuten weg om te rusten. Dit komt de malsheid ten goede.

Doe ondertussen wortel- en appelschijven in het vet van de eendenborstfilet en voeg  kokosbloesemsuiker, de appelciderazijn en balsamico in de pan. Jawel, de gouden tip uit de Chinese keuken met een kleine toevoeging mijnerzijds, namelijk de balsamico-creme.  Laat rustig stoven en keer af en toe om zodat de smaakjes rondom lekker intrekken. Leg op het bord en versier met de ringetjes van bosui. Lekker met frietjes van zoete aardappel!