Laatste posts

reflectie en interactie als een dans

Laatst zijn we op een zondagmiddag weer in De Pont in Tilburg geweest, niet voor de eerste keer want daar staat een sculptuur van Anish Kapoor, Vertigo, gemaakt van glanzend, roestvrij staal. Dat blijft trekken. Anish Kapoor maakte ook de ‘Cloud Gate’ in Chicago, een geweldig sculptuur dat de skyline van Chicago en zijn bewoners doet reflecteren in de bol. Ik heb er uren doorgebracht: er onderdoor gelopen, van een afstand op een muurtje naar gekeken om te zien hoe anderen ermee omgaan, en zelf van alles uitgeprobeerd want het blijft fascineren. Zijn werken worden dan ook gekenmerkt door reflectie van- en interactie met het publiek.

s4b4308-e1504183822466.jpg

Dit is kunst zoals ik het graag zie. Het zoekt de interactie met- en betrokkenheid van de kijker en wat mij betreft, werkt het. Vanuit iedere verschillende invalshoek kom je tot een andere constatering. Je bent dik, dun, bol, op z’n kop en soms gewoon zoals je bent. En anderen vervormen net zo hard mee, maar net vanuit welk standpunt je de ander beziet. Als een soort van dans maak je met elkaar een beeld…

portretten en straatbeelden: contact maken

Wat spreekt me zo aan in het maken van portretten en straatbeelden? De interactie met de geportretteerde en het contact dat ontstaat, ook als je elkaars taal niet spreekt.

Foto’s krijgen iets extra’s als dat gesproken of ongesproken contact tot stand komt. Ik beleef heel veel plezier aan het contact maken, een connectie voelen, iets creëren om dat vervolgens tot uitdrukking te brengen in de beelden. Ik weet over het algemeen zonder te kijken welke beelden de moeite waard zijn. Sterker nog, ik voel zonder te kijken of de geportretteerde het ook leuk vindt. Samen genieten is zo veel beter!

het Gebaar, ook vegetarisch

Zoals eerder toegezegd, een stukje over het restaurant in Antwerpen dat mij opnieuw tot de quinoa heeft gebracht! Daar is zoveel lekkers mee te te maken en ik was in dit geval heel erg verrast door het ook in een nagerecht gepresenteerd te krijgen.

Wij hebben deze zomer op een zonnige dag heerlijk genoten bij het Gebaar, ons favoriete lunchrestaurant in Antwerpen. Toen wij hier, alweer jaren geleden, voor het eerst gingen eten, heeft het team van Roger van Damme mijn histamine-arme dieet volledig uitgeplozen. Ik mocht ter plekke de kaart inzien maar het kwam erop neer dat ik niets te kiezen had want ze hadden, op basis van de voor mij toegestane ingrediënten, iets speciaals in gedachten. En zo verging het me nu (gelukkig) weer. Deze keer was er een vegetarisch maaltijd bereid van heerlijke groene en witte asperges, gegrilde courgette in olijfolie, venkelgroen, prei en puree-toefjes. Daarnaast een sidedish van quinoa, venkel in een dressing van citroen, mirin en bieslook.  Het zag er weer prachtig uit, kunstwerkjes op onze borden.

Tot slot heb ik genoten van het lekkerste nagerecht aller tijden. Gemaakt van gegrilde perzik, mascarpone met koffie en, jawel, een koekje van quinoa. Ik wist niet dat dit kon en wat is het lekker…

IMG_4802

Het was opnieuw totaal anders dan de vorige keren dat ik hier heb gegeten. Het team van het Gebaar is niet alleen heel creatief maar ook nog eens ongelooflijk attent door bij te houden wat ik al eerder heb gegeten. Zo is het iedere keer weer een verrassing. Je begrijpt dat ik een groot fan ben van Roger van Damme en zijn team. Sowieso mezelf overgeven aan de goede zorgen en erop durven vertrouwen, wetende dat het goed is, voelt heel prettig!

 

shoarma: simpel en snel

Laatst kreeg ik via deze blog een verzoek of ik aandacht wilde besteden aan simpele, snelle maaltijden waar ook kinderen dol op zijn. Het verzoek kwam van een moeder met een drukke baan en jonge kinderen die weinig tijd heeft maar wel dus kampt met de stress van iedere avond iets gezonds op tafel willen zetten. Bovendien, zo schreef ze, kampt ze zelf met een histamine-intolerantie. Het ontbreekt haar dus aan tijd en energie om voor iedereen  afzonderlijk iets te koken. Zo herkenbaar….

Daarom dit snelle, ‘ik heb nergens tijd voor’-gerecht, ook lekker voor tussendoor of, voor iets oudere kinderen, na het stappen. Ik doe er mijn familie een groot plezier mee. Deze shoarmabroodjes met kip zijn  zo basic als het maar kan.

Ingrediënten: kipfilet, zout, shoarmabroodjes, sla, rode ui, Griekse yoghurt, bieslook, mierikswortel, beetje limoensap.

De broodjes komen uit de natuurwinkel en zijn gemaakt van spelt. Dat voelt goed. Het enige wat ik hiervoor gedaan heb is de kip snijden en met zout bestrooien alvorens het kort te bakken op de mij zo geliefde teppanyaki-bakplaat. Het sausje is al net zo eenvoudig: een mengsel van Griekse yoghurt met bieslook en mierikswortel met een beetje limoensap. Sla wassen, ui snijden en broodjes op het laatste moment even in de broodrooster doen, vullen en klaar. Eten met handen!

Pittige pompoensoep

Wat doe je als je heel plotseling een lunchgast krijgt en geen tijd hebt om boodschappen te doen? Heel snel de voorraden checken… Dat is wat ik gisteren deed. Ik vond gelukkig een kokosnoot, een flespompoen en basis-ingrediënten zoals ui, knoflook, en pepertjes. In de diepvries had ik nog sereh stengels liggen en een bakje groentebouillon dat ik altijd in grote hoeveelheden maak en invries. En de jeruk purut-blaadjes  van het plantje dat ik laatst heb gekregen van mijn zoon en zijn vriendin kwamen nu ook goed van pas. De blaadjes waren gelukkig al flink gegroeid zodat ik er met goed fatsoen een paar kon plukken. Genoeg ingrediënten dus om snel een lekker histamine-proof soepje te maken!

Ingrediënten: 400 ml kokosmelk van een verse kokosnoot, een kleine flespompoen,uitje, teentje knoflook, 1 jalapeno-pepertje, 1 serehstengel, 2 jeruk perut-blaadjes, 500 ml groentebouillon, 1 eetlepel ghee en 1 eetlepel koolzaadolie.

Het meeste werk is het slachten van de kokosnoot. Begin daarmee. Op een eerder bericht over kokosmelk staat precies hoe je dat doet. Snijd de ui, het knoflookteentje en het pepertje fijn en bak in een pan waar de ghee en olie warm is gemaakt. Voeg de bouillon, de kokosmelk, de aan blokjes gesneden pompoen, de sereh en jeruk puurt-blaadjes toe en laat zachtjes doorkoken totdat de pompoen zacht is. Pureer de massa tot een gladde soep en dien op in leuke kommetjes en met een paar blaadjes basilicum uit de tuin want het het oog wil natuurlijk ook wat. Ook lekker als voorgerecht!

Pakje Kunst

Gisteren heb ik 25 kunstwerkjes aangeleverd voor pakje Kunst. Pakje Kunst gebruikt oude mechanische sigarettenautomaten die als cultureel erfgoed worden ingezet om lokale kunstenaars onder de aandacht te brengen. Er komen er steeds meer. Mijn werken zitten in de automaat bij van Piere in Eindhoven. Eigenlijk is het een soort van variatie op het ouderwetse verrassingsei. Je ziet niet welke kunstwerkje van wie je trekt voor de 4 euro die het kost. Je trekt het uit nieuwsgierigheid, als cadeautje voor een vriend of geliefde of als verzamelobject.

pakjekunst(web)

Op 3 september aanstaande is de feestelijke opening van 14.00 – 16.00 uur bij boekhandel van Piere, Emmasingel 48 in Eindhoven.

Gevaarlijke pietermannen

Laatst zag ik bij mijn viswinkel Pietermannen liggen. Bijvangst werd mij gezegd en erg lekker volgens de verkoper. De pieterman deed wel vaag een lichtje bij me branden maar het hoe en wat wist ik niet meer. Dus thuis snel wat achtergrondinformatie opgezocht en zo blijken deze visjes te behoren tot de giftigste dieren van Europa. Heb ik dus net gekocht, om op te eten nota bene…pieterman witDe eerste rugvin van de pieterman bevat 5 of 6 doornige vinstralen, die in verbinding staan met een gifklier aan de basis van deze vinstralen. Zwemmers lopen kans om op een pieterman te trappen omdat ze zich op de bodem van de zee in het zand bewegen, en dat kan een steek in de voet veroorzaken. Wees gerust, een steek van een pieterman is voor een mens in het algemeen niet dodelijk, maar wel zeer pijnlijk. Indien de steek niet snel wordt behandeld kan deze pijn maanden aanhouden. Herman de Blijker zegt over het visje dat het stevige visvlees kan concurreren met de luxe smaak van een dure platvis maar de pieterman is tien keer goedkoper. Hij noemt het beestje de kogelvis van de lage landen omdat de dood bij iedere hap over de schouder meekijkt. Spannend hoor, maar een ware fugu-meester weet het gevaar te keren.

Ingrediënten: 4 pietermanfilets, zeezout, 1 eetlepel ghee. Voor de risotto: 150 gram aboriorijst, groentebouillon, groene aspergepunten, doperwten, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook.

Ik heb de visfilets heel simpel in een koekenpan gebakken. Eerst een beetje zeezout erover gedaan en in een beetje ghee op de huid gebakken. Een keertje keren en nog een keertje terug op de huid voor een knapperig velletje dat goed eetbaar is. Erg lekker inderdaad, zeker met mijn eerder opgetekende risotto ter vervanging van de kabeljauw en met als enige wijziging deze keer een heerlijke zachte geitenkaas van de Saanenhof in plaats van de geraspte geitenkaas. Dat geeft de risotto een meer romige smaak die  het stevige vlees en de volle smaak van de vis goed tot zijn recht laat komen!