Laatste posts

Het betere strandleven…

Op vakantie op de Isle of Wight, maakt mijn dochter ons deelgenoot van het eilandleven en daar hoort een BBQ op het strand bij. We kopen een kant en klare BBQ die alleen maar hoeft te worden aangestoken. We gaan naar de locale visboer en krijgen van haar de wilde zeebaars mee in een grote zak met ijs. De versheid van  haar vis is heilig en moet worden gewaarborgd. We halen zelf ook nog een grote zak met ijs om de sauvignon blanc te koelen. Verder mais, asperges en een courgette om te grillen, een stokbrood en een dipje van Philadelphia met bieslook uit mijn dochters tuin en een paar flessen water om de middag en avond goed door te komen. Voor mijn mede-vakantievierders zonder histamine-intolerantie ook nog een paar gamba’s en een makreel voor op de BBQ.

Het is heerlijk weer en we genieten van het luchtbedje in de golven en die doet naderhand weer diens als tafeltje. Het is voor eilandbegrippen druk op het strand maar wij vinden het heel goed te doen, sterker, geen kuil te zien en genoeg ruimte om je heerlijk te bewegen.  Dit is vakantievieren op zijn best!

Japanse noodle soep: Ramen

Vanwege de bouillon of soep die wordt gebruikt, lukt het mij met een histamine-intolerantie nooit om een lekkere bak noodle soep buiten de deur te eten. In Tokyo, waar we een paar jaar geleden op vakantie waren, stonden de mensen in de rij voor een specifiek Ramen-restaurantje en ook in Nederland lijkt ze als paddestoelen uit de grond te schieten. Tijd dus om dit gerecht uit te proberen,  op mijn familie wel te verstaan, want zij hebben toentertijd de originele geproefd. Voor mij is het nieuw. En het gaat me natuurlijk nooit lukken om die echte na te maken maar ik probeer het te benaderen. Ik heb mij gebruikelijke groentebouillon gebruikt maar een stuk gember en wat schijfjes rode peper laten meetrekken voor een Aziatisch tintje.

Ingrediënten voor 2 personen: 90 gram Ramen, groentebouillon, aangevuld met een stukje geschilde gember van ongeveer 3 cm. en rode peperringetjes van een halve pepertje,  een halve fijngesneden winterwortel, 100 gram taugé, een half blok tofu, 2 stengels bosui en 1 blad nori. 

2016_08_05 Japan 0085Kook de Ramen volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af met koud water.  Zet apart. Snijd de wortel in fijne reepjes, was de taugé en blancheer kort in kokend water. Snijd de tofu in hapklare brokjes en de bosui in ringetjes.

Verdeel alle ingrediënten over 2 borden en overgiet met de bouillon. Strooi de bosui ringetjes erover en, als finishing touch, ook het fijngescheurde nori-blad.

 

Je kunt natuurlijk met alle mogelijke groenten variëren. Voor diegenen die geen last hebben van histamine kan er nog een gekookt ei worden toegevoegd en een beetje Japanse sojasaus om de soep op smaak te maken. O ja, en slurpen om te laten horen dat je geniet!

Spaghetti van courgette met zeeduivel

Wat hebben we een prachtige zomer! We leven buiten, onder de parasol en genieten ervan. Met dit mooie zomerweer eet ik het liefst licht. Geen zware pasta’s of rijstmaaltijden maar vooral salades. Af en toe een beetje variatie is echter wel lekker. Vandaar dit hele simpele en o, zo lekkere alternatief voor pasta, uitermate geschikt voor het huidige zomerweer inclusief het bijbehorende vakantiegevoel!

Ingrediënten voor 2 personen: 1 courgette, 1 sjalotje, teentje knoflook, 200 gram zeeduivelfilet, olijfolie en zout, groen pepertje, bosuitjes, beetje limoensap en basilicumblaadjes.

Snijd de bosuitjes en het pepertje aan ringen. Laat de zeeduivelfilet een kwartiertje marineren in een mengsel van een eetlepel olijfolie, zout, de groene peperringetjes en die van de bosuitjes.

Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en fruit aan in een beetje olijfolie. De courgette sliertjes maak je met een mandoline, keukenmachine of een speciale spirelli. Voeg toe en roerbak even mee. Dit hoeft maar heel kort, dan houdt het een bite.

Bak ondertussen  de vis ongeveer 10 minuten in een oven die is voorverwarmd op 180 graden. Check of de vis goed gaar is, altijd belangrijk ook als het warm is. Snijd in plakjes en leg op de ‘spaghetti’. Breng deze alternatieve ‘pasta’ op smaak met wat limoensap en basilicumblaadjes. Glaasje sauvignon blanc erbij en genieten maar. Nog een hele fijne zomer!

img_2050.jpg

 

 

Vegetarische nasi goreng van bloemkoolrijst

Afgelopen weekend kreeg ik een vriendin te eten met een soms ingewikkeld dieet. Ik heb haar gevraagd wat ze niet eet en ben op basis daarvan aan de slag gegaan. Aangezien ze van Aziatische smaken houdt maar met haar gewicht worstelt, heb ik de koolhydraten vervangen door bloemkoolrijst. Ik doe dit vaker om een lekkere dosis groenten te eten. Je kan hier zelfs de notoire rijst-eter mee voor de gek houden want het valt niet eens op dat er geen rijst inzit. De smaak van bloemkool is neutraal en door de overige verse ingrediënten wordt het een echte nasi goreng. Deze versie  is histamine-arm, vegetarisch en koolhydraatvrij.

Nog een bijkomend voordeel: doordat je alles kunt voorbereiden, ben je op het moment suprême maar 5 minuten bezig. Het snijwerk is het meeste werk en het assembleren in de wok een fluitje van een cent!

img_1858.jpg

Ingrediënten: een halve bloemkool, een half blok tofu, een knoflookteentje, rood pepertje, stukje gember, sjalotje, groenten, bijvoorbeeld wortel, prei, broccoli of paksoi, sesamolie,  1 eetlepel kokosbloesemsuiker en limoensap naar smaak. En, lekker om mee af te maken, een paar aan ringen gesneden bosuitjes, gebakken uitjes en emping. 

Snijd de knoflook, het pepertje, de gember en het sjalotje fijn. Vervolgens de groenten in zo’n formaat dat het fijn eet met stokjes, mijn hobby. Snijd de tofu in blokjes en marineer in twee eetlepels sesamolie met een beetje zout. Doe de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en snijd het fijn. Alles gekoeld wegzetten tot het wokmomentje.

Verwarm een eetlepel olie, bijvoorbeeld van koolzaad, en fruit de knoflook, het pepertje, de gember en het sjalotje snel aan. Doe er de tofu bij en roerbak mee op hoog vuur. Dan de groenten erbij doen en afblussen met wat limoensap en op smaak brengen met de kokossuiker. De bloemkoolrijst erbij doen en het geheel goed mengen. Opdienen in leuke kommetjes en gelijk opeten!

Blue zones en histamine

Ik verdiep me momenteel in blue zones en de mogelijkheden die dit biedt in relatie tot een histamine-intolerantie. Een overeenkomst is er sowieso namelijk dat het gaat om puur en natuurlijk voedsel en dat spreekt me heel erg aan. Maar er is meer. Het gaat ook om welbevinden. Ik weet uit ervaring dat spanningen fnuikend zijn voor het histamine-niveau met als gevolg dat foute voedingskeuzes extra hard aankomen. Ik heb al eerder aangegeven dat, naast het volgen van een histamine-arm dieet, rust, regelmaat en voldoende uurtjes slaap, ervoor zorgen dat ik lekker in mijn vel zit. Ik ben benieuwd wat ik nog meer kan leren van deze vaak geïsoleerde gebieden waar mensen op een kwalitatief aantrekkelijke wijze, bovengemiddeld oud worden. Wie wil dat nou niet?

Blauwe zones zijn afgebakende gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. Het concept ontstond uit het demografische werk van Gianni Pes en Michel Poulain naar een regionale concentratie van honderdjarigen op Sardinië. Michel Poulain en Dan Buettner identificeerden, ondersteund door de National Geographic Society,  hotspots van lange levensduur in de wereld. De vijf zones die worden besproken in het door Dan Buettner geschreven boek ‘Blue zones Solutions’, zijn het Griekse eiland Ikaria, Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, een gemeenschap van Mormonen in Loma Linda, Californië en het Costaricaanse schiereiland Nicoya.

Wat me zo aanspreekt is dat het om meer dan voedselgewoontes gaat. Het gaat om een levensstijl, en die bestaat uit meer dan een dieet. Denk bijvoorbeeld ook aan beweging, een doel hebben om je bed uit te komen en het reduceren van spanningen en stress die worden ervaren en bijdragen tot een gevoel van ongenoegen. Wat zeker een positieve bijdrage levert, is het gevoel ergens bij te horen, saamhorigheid, gemeenschapszin en familiebanden. Het investeren in- en geven van liefde aan kinderen zou ertoe bijdragen dat deze kinderen er ook voor hun ouders willen zijn op hun oude dag.

Als mogelijke verklaring wordt gewezen op het geïsoleerde karakter van veel blauwe zones, wat bevorderlijk zou zijn geweest voor het behoud van een traditionele levensstijl met veel fysieke activiteit, hechte sociale banden en lokaal geproduceerde voeding. Ook in deze gebieden zie je echter dat het voedselpatroon ondertussen is veranderd door de komst van derden en contact met de buitenwereld dat zich bijvoorbeeld uit in de komst van fastfoodketens met de bijbehorende wijzigingen in voedselgewoontes. De uitdaging is om de lessen van de blue zones mee te nemen en te integreren in onze levensstijl en daaraan gekoppeld dus ook het oorspronkelijke gezonde dieet.

Wat betreft voedsel ligt in alle gebieden de nadruk vooral op groenten en dat sluit mooi aan bij de huidige trend van duurzaamheid. In Okinawa bestond het dieet vroeger voor 67% uit zoete aardappel, een product dat bij ons de laatste jaren een ongekende opmars doormaakt. Volkorenproducten werden weer veel gegeten op Sardinië. Het heeft een lage glycemische index (GI) waaraan je ziet hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage GI wordt minder snel opgenomen en geeft minder bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Dit in tegenstelling tot voeding met een hoge GI zoals zoals pasta van tarwebloem of witbrood. Een lage GI heeft als gevolg dat je minder snel flauw wordt en minder geneigd bent om te gaan snaaien. Ook  wordt in de gemeenschap op Sardinië vooral geiten- en schapenmelk gebruikt dat veel eenvoudiger wordt verteerd dan koemelk. Ik gebruik meestal geitenkaas in mijn gerechten omdat dat praktisch de enige soort is die ik verdraag. En wat me heel erg aanspreekt is dat er in de blue zones heel veel groene thee wordt gedronken. Eén van mijn favoriete drankjes. Dit zijn zo kort door de bocht een aantal raakvlakken met een histamine-arm dieet.

Er zijn ook ingrediënten die helemaal niet overeenkomen, bijvoorbeeld het gebruik van tomaten in Ikaria en Sardinië, bij het zogenaamde Mediterrane dieet en het gebruik van soja en shiitake paddestoelen in Okinawa. En overal wordt met mate wijn gedronken, op de gemeenschap van mormonen na dan. Dat zit vol met histamine en is dus niet aan te bevelen. Wat betreft het gebruik van bonen heb ik nog wel iets te leren. Het is de moeite waard om me daar verder in te verdiepen.

Het liefst zou ik de gebieden bezoeken om er helemaal in op te gaan, te onderzoeken, mee te doen en uit te proberen. Ik vind het razend interessant. Ook ben ik benieuwd of er dan ingrediënten van mijn lijst zijn die ik hier niet kan eten, maar elders wel zou kunnen verdragen, mogelijk vanwege het klimaat, het wegvallen van transport, of de bereiding van de gerechten. Je zou dan wel een langere tijd op zo’n locatie moeten verblijven om dat uit te proberen en ik ben bang dat dat er voor mij niet inzit. Ik ga echter zeker proberen of ik mijn recepten zowel blue zone- als histamine-proof kan maken!

 

Histamine-vriendelijk ontbijten

Heel vaak krijg ik de vraag over wat ik nu eigenlijk ontbijt met een histamine-intolerantie. Ik kan je verzekeren dat er heel veel mogelijk is, tenminste wat mij betreft en thuis, als je het zelf kunt bereiden. Eén van mijn favoriete ontbijtgerechten is havermoutpap met blauwe bessen. Ik maak het met water omdat melk me zwaar valt. Mijn 23andme-profiel laat een aanleg voor lactose-intolerantie zien dus dat is daarmee op zijn plaats gevallen. Melkproducten, dus ook allerlei yoghurtsoorten, zijn voor mij goed te doen, mits met mate gebruikt.

Ook heel lekker en simpel is een bakje met Griekse yoghurt of skyr met blauwe bessen en frambozen. Een beetje maple siroop oftewel ahornsiroop erover en het is helemaal top. Een goed begin van de dag!

Buiten de deur ontbijten, bijvoorbeeld op reis, is iets ingewikkelder. Ik heb dan al snel de neiging om lekker veilig naar de eerste de beste Starbucks te lopen voor een havermoutpap met honing. Tijdens een weekendje Londen had ik laatst echter een heerlijk ontbijt in het Wolseley, de oude Bentley-garage. Deze locatie werd aangeraden door time to momo, de vernieuwde 100%-reisgids met leuke wandelingen door de stad. In eerste instantie wilde ik hier toch weggaan omdat ik het gevoel had dat het niet ging lukken, totdat ik mijn buurman een mashed avocado zag eten (met nog van alles aan kruiden en saus erbij). Ik heb gevraagd of ze het ‘van alles‘ wilden weglaten en heb vervolgens genoten van de Engelse sfeer en van een heerlijke volkoren toast met pure avocado.

HipstamaticPhoto-546516655.099207En, omdat de avocado goed beviel en een veilige keuze bleek te zijn, heb ik het elders ook nog een keer als lunch gegeten in een sandwich gecombineerd met mozzarella. Kan volgens mij ook prima als ontbijt!

IMG_1458

 

Thee: health, beauty & longevity

In Beijing wil ik graag meer leren over thee. Daarom ga ik, voordat ik de Mǎliándào- tea market bezoek waar weinig toeristen komen, eerst naar een theehuis om meer te weten te komen over de verschillende theesoorten. Ik kom terecht bij een door de overheid gerund theehuis bij de temple of heaven. 

L1070668

Het is leuk om de uitleg te horen over de verschillende soorten. Groene thee is voor de zomer, geeft warmte af en jasmijn is voor de winter. Dat is ook kantoorthee, goed voor de hersenen, denk eraan om de blaadjes niet weg te gooien, deze zijn goed te gebruiken als je moe bent na uren achter de computer te hebben gezeten. Leg ze op je oogleden, dat verfrist enorm. Thee drink je met pinda’s, en de temperatuur van het water is cruciaal, maar dat wist ik al. Kopjes, potjes en hulpstukken worden goed, dat wil zeggen met veel water en op de juiste temperatuur, nat gemaakt. De Oolong thee die wat harder van smaak is, wordt gezoet met rozenknopjes.  Ik heb een busje meegenomen omdat je er alle soorten thee zoeter mee kunt maken. Tenslotte is het belangrijk om je kopje in 3 slokjes leeg te drinken, dat is goed voor je health, beauty & longevity!!

Met deze kennis ga ik naar de Mǎliándào-markt. Dit is de grootste theemarkt in Noord-China en je kunt er theesoorten uit het hele land vinden, zoals Groene thee, Pu Er en Oolong. Er zijn honderden theewinkels en de prijzen zijn een stuk lager dan in de toeristengebieden, een klein pakje kopen is dan wel weer geen optie.

L1070678L1070679

Leuke, niet-geverifieerde, weetjes over theesoorten….

Ginseng Oolong thee geeft een bijzondere smaak af en er wordt gezegd dat het goed is voor het geheugen, je energie geeft en dat het de nieren schoonspoelt;

Door het drinken van Pu Er-thee zou je gewicht kwijt raken. Het vermindert een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Let op, Pu Er-thee wordt lang bewaard, is gefermenteerd en bevat dus veel histamine. Houdt het, bij een histamine-intolerantie, bij het drinken van jonge Pu Er-thee;

Jasmijnthee houd je dus warm in de winter en en gaat bovendien vermoeide ogen tegen. Doe het in je hoofdkussen en je slaapt beter en hoofdpijn verdwijnt;

Groene thee zorgt voor het verdrijven van de warmte in de zomer, voor een helder hoofd en spoelt ook nog eens je lijf schoon;

Tenslotte is thee met fruit goed voor de spijsvertering.