recepten, tea/food-pairing
Een reactie plaatsen

Lamstajine

Het was al even geleden dat ik een Tajine had gemaakt. Ik wilde op de markt een Marokkaans brood kopen om erbij te eten. Helaas, de markt was er deze week niet vanwege de jaarlijkse kermis dus uiteindelijk een recept gezocht en gevonden en zelf een Marokkaans brood gemaakt. Hoe vers wil je het hebben?

Ingrediënten voor het brood: 125 gram griesmeel, 250 gram tarwebloem, 1 ruime theelepel gedroogde gist, beetje zout, 1 eetlepel olijfolie en 280 ml lauwwarm water.

Ik gebruik het deegprogramma van mijn broodbakmachine. Dat duurt 45 minuten. Maak een bal en druk plat. Gebruik een beetje griesmeel tegen het plakken en strooi dat ook over de bovenkant. Leg op een bakpapier op een bakplaat voor de oven, snijd er lijnen in en dek af met een doek en laat nogmaals een uur rijzen.

Verwarm de heteluchtoven voor op 210 graden en bak het brood in zo’n 25 minuten gaar en knapperig.

Dan de ingrediënten voor de tajine: 500 gram lamsnek, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zeezout en 3 eetlepels bloem, klein gesnipperd uitje, 1 teen knoflook, 1 rode peper , 200 gram pompoenpuree, 65 gram naturel gedroogde abrikozen, 1 eetlepel honing, 1 kleine courgette aan plakken gesneden en een handje witte amandelen.

Snijd het vlees aan blokjes. Vermeng het vlees met het zout en de bloem.

Verhit de tweederde van de olie in de vuurbestendige tajine. De mijne past niet in de oven dus ik laat het gerecht heel ouderwets sudderen op lage temperatuur op een verdeelplaatje. Werkt ook prima. Braad het lamsvlees rondom aan en haal het vlees uit de pan.

Doe de rest van de olie in de tajine en fruit het uitje, voeg de knoflook en het pepertje toe en laat ook even meebakken.

Doe het vlees terug in de pan en voeg de pompoenpuree toe. Deze is heel simpel te maken. Zie hiervoor de link naar ‘een variatie op Ragut al la Bolognese’. Deze gebruik ik ook hier in plaats van tomaten vanwege het hoge gehalte aan histamine dat in tomaten zit.

Voeg ook de aan reepjes gesneden abrikozen toe, de honing en giet er 250 ml. kokend water bij. Roer door elkaar en laat rustig een uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe even om. Schep na 1,5 uur de plakken courgette er door en een handje witte amandelen. Laat nog een half uurtje pruttelen zonder deksel totdat het vlees zacht en gaar is en de saus een mooie structuur heeft.

Ik heb de tajine gepaird met een Dong Ding oolong uit Taiwan (95 graden, 7 gram/500 ml, 2 minuten). De licht geroosterde smaak van de thee, is een fijne toevoeging voor het gerecht. Ook het zoetje van de honing wordt erdoor benadrukt. De thee wordt voller en zoeter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s