Achtergrond: histamine-intolerantie

De aanleiding

Ik heb een voedselintolerantie en dat speelt me al heel lang parten.  Al meer dan 10 jaar geleden ben ik bij de huisarts geweest met klachten als hoofdpijn, vocht vasthouden, slechte doorbloeding dat zich uit in een koude neus, koude voeten en handen, druk en pijn op de borst en in het geheel  geen energie om ook maar iets op te pakken. Een algeheel gevoel van lamlendigheid met als klap op de vuurpijl een wazig hoofd.

Achteraf gezien vraag ik me af hoe ik hier zo lang mee heb kunnen ‘functioneren’. De problemen deden zich vooral voor na het eten van kruidige maaltijden, kaasplankjes en wijn maar ook bij, voor mijn gevoel, heel gezonde gerechten met groenten, salades en visgerechten. Ik werd  getest op de gebruikelijke allergieen maar daar kwam niets uit. Op dat moment kregen we echter wel al het vermoeden dat de kans groot was dat mijn klachten door bepaalde voedingsmiddelen werden veroorzaakt.

Een speld in een hooiberg

Het vinden van welke voedingsmiddelen  voor mij deze vervelende gevolgen hebben, was zoeken naar een speld in een hooiberg, aldus de huisarts meer dan 10 jaar geleden. Ik heb het er op dat moment bij laten zitten om de doodeenvoudige reden dat ik ook niet de energie had om dit uit te zoeken met een gezin met jonge kinderen en een eigen zaak. Ik heb het verdrongen en heb door gebuffeld voor zover dat in mijn mogelijkheden lag.

Het werd steeds erger en steeds vaker kreeg ik aanvallen waarvan ik nu weet dat het door voedselintoleranties komt. Voedselintoleranties bouwen zich op en worden erger in de loop der jaren. De klachten hielden ook steeds langer aan en ik was steeds minder te genieten voor mijn omgeving. Ook mijn werk en sociale leven gingen er onder lijden want ik had de energie niet om alles draaiende te houden.

Shock

Na een etentje met vrienden waarbij ik Indisch had gekookt, liep het de volgende dag volledig uit de hand. Ik had een overgebleven chocolaatje gepakt en kreeg het vreselijk koud en was ook niet meer warm te krijgen. Ik was volledig van de wereld en in deze situatie, waarin ik niet meer echt aanspreekbaar was, werd ik door mijn zoon gevonden die natuurlijk de schrik van zijn leven kreeg. Hij heeft direct mijn man gebeld en na een weekend opwarmen en slapen, kwamen we tot de conclusie dat dit zo niet langer  kon doorgaan. Ik ben deze keer door de huisarts doorverwezen naar een allergoloog die me opnieuw op allerlei allergenen heeft getest maar die eigenlijk naar aanleiding van mijn situatie al de indruk had dat de klachten een gevolg waren van een voedselintolerantie. Hij zou het op prijs stellen dat, als ik nog eens zo’n ernstige aanval kreeg, ik me direct naar het ziekenhuis zou spoeden om mijn bloed te laten afnemen om na te gaan wat er dan in  mijn lijf gebeurt. Ik kreeg er de papieren voor mee naar huis.  Als studieobject bleek ik voor hem een interessante casus.

Histamine

Hij heeft me doorverwezen naar een diëtiste. Zij herkende de symptomen van een histamine-intolerantie. We liepen mijn dieet na en dat zag er gezond uit. Daar was volgens haar weinig tot geen winst uit te behalen. Wel had ik die avond daarvoor een zuurkoolschotel met gehakt en mandarijnen gegeten. Heel gezond, normaal gesproken maar niet voor mij. Ook de zelfgemaakte tomatensaus waar iedereen in de familie zo dol op is en op het oog ook heel gezond, zit vol  histamine en is dus voor mij ongeschikt.  Om die reden gaf ze me het histaminebeperkend dieet. Een heel streng dieet omdat je alles weglaat waarin histamine zit of wat het histamine-niveau, je persoonlijke drempel, dat je van nature hebt, kan verhogen. Het was vlak voor de feestdagen en ze raadde me aan om er na de feestdagen mee te beginnen. Ik besloot niet te wachten want ik voelde me beroerd en hield me vast aan iedere strohalm die een kans op verbetering bood. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Ik moest het in ieder geval 4 tot 6 weken volhouden om eens goed ‘op te schonen’. Daarna zou ik beginnen met een provocatiedieet dat inhield dat ik stuk voor stuk voedingsmiddelen zou gaan uitproberen en uittesten op de effecten op mijn lijf. Na twee weken het histamine beperkende dieet te hebben gevolgd, was ik zo fris in mijn hoofd, had zo veel energie en, nog een mooie bijkomstigheid, de kilo’s vlogen eraf. Ik hield geen vocht meer vast en was bovendien veel actiever.

Volhouden

De tijd van provoceren van voedsel was een heel vervelende want het ging al bij het eerste onderdeel mis, namelijk bij de biogene aminen, kaas.  Alle symptomen kwamen terug en ik moest dagen bijkomen. Zo gebeurde het nog een aantal keren met bijvoorbeeld tomaten, boontjes, spinazie, specerijen, vooral vanille en kaneel waren ernstige boosdoeners, en diverse vissoorten. Ik durfde op het laatst het gedroogde fruit, vol met sulfieten,  niet meer uit te proberen omdat ik er steeds zo ziek van werd. De diagnose werd hiermee  gesteld, een ernstige histamine-intolerantie. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een diagnose en ik zit, 10 kilo lichter dan voorheen, veel beter in mijn vel.

Volhouden is geen probleem om de doodeenvoudige reden dat ik me zoveel beter voel. Mijn omgeving raakt er langzaamaan ook aan gewend al blijven feesten en partijen lastig omdat ik de dis die met zoveel zorg is bereid, geen eer aan kan doen. Dat valt niet altijd in goede aarde en dat is een van de redenen dat ik besloot om een kookboek te schrijven en deze website te ontwikkelen met recepten, interessante weetjes en achtergronden. Voor mijzelf, voor de broodnodige variatie, maar ook voor ‘lotgenoten’, andere geïnteresseerden en  mijn vrienden en familie zodat zij weten wat ze mij voor kunnen zetten. Sterker, waarmee ze mij een groot plezier doen!

De uitgangspunten

Kookboeken bij voedselintoleranties gaan veelal over een gluten-intolerantie en daarin worden allerlei ingrediënten gebruikt die niet zijn toegestaan bij een histamine-intolerantie, zoals diverse kruiden en specerijen. Dat is de reden dat ik gerechten ben gaan zoeken, bedenken, aanpassen, optekenen en fotograferen met voor een histamine-intolerantie, toegestane ingrediënten. Ik heb er een flink aantal gevonden, bedacht en verantwoorde variaties gemaakt op bekende recepten zoals een lekkere Griekse moussaka en een heerlijke Italiaanse risotto met groene asperges.

In een histaminevrij dieet worden biogene aminen en histaminevrijmakers weggelaten. Biogene aminen komen van nature voor in voedingsmiddelen en kunnen worden gevormd tijdens bewerking, rijping en bewaren. Daarom moet gebruik worden gemaakt van zeer verse voedingsmiddelen of diepvries voedingsmiddelen die goed zijn verpakt. Tot de biogene aminerijke producten horen o.a. kaas, diverse vissoorten, tomaat, zuurkool en bananen. Histamine kan na het gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen of additieven in het lichaam worden vrijgemaakt en klachten veroorzaken. Voorbeelden van deze histaminevrijmakers zijn: alcohol, tomaat, eiwit van kippenei, diverse kruiden en specerijen.  Additieven, die een rol kunnen spelen zijn glutaminaat of smaakversterker (E 620-625) en het conserveermiddel sulfiet (E 220-228).

Nog een paar opmerkingen

Een groot aantal producten is niet toegestaan binnen het dieet. Dit vergroot de kans dat een beperkt aantal producten in grotere hoeveelheden of frequenter worden gebruikt. Omdat gebruik van grotere hoeveelheden van een bepaald product tot klachten kan leiden, is variatie binnen dit dieet essentieel. Bewerkte en gemengde producten (b.v. worstsoorten) zijn niet toegestaan. Het zelf bereiden van producten en gerechten is daarom essentieel voor de variatie binnen het dieet.

De histaminedrempel is voor iedereen anders, dus ook de effecten van voedsel zijn voor iedereen anders. Mogelijk dat voor iemand waarvan de drempel iets hoger ligt dan de mijne, een stukje kaas bij een glaasje Sauvignon Blanc goed valt. Bij mij is dit niet het geval. Sterker, ik voel me pas echt  goed als ik ook dat glaasje wijn laat staan.

Tot slot 

Na een moeizaam begin heb ik het koken opnieuw ontdekt. Ik deed het altijd al graag maar er is een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Alles moet vers! Bouillonblokjes bijvoorbeeld, zijn uit de gratie dus bouillon maak ik tegenwoordig zelf van o.a. wortelen, bosui, bleekselderij en zout, en dat dient weer als basis voor vele lekkere recepten. Echt waar, het is anders en het voelde een tijdje als opnieuw leren koken maar ondertussen laat ik mijn fantasie de vrije loop en krijg ik steeds meer enthousiaste bijval van familie en vrienden.

16 reacties

 1. karin zegt

  Alsof ik mijn verhaal lees.. 14 jaar geleden al naar de huisarts omdat neus altijd verstopt zat, wondjes en bloed. Niks aan de hand, geen allergie. Ik kreeg steeds meer klachten, kreeg diagnoses maar nooit voedingsintolerantie. Ook de allergoloog kon 3 jaar geleden niks vinden, een milde reactie her en der, dag, zei ze weer. Ik krijg ook naast verkouden, benauwd, misselijk, darmklachten, eczeem en jeuk ook klachten als erge spier- en bindweefselpijn.
  Ik heb niet veel vertrouwen meer in artsen, 2 mnd terug nog bij de huisarts (vervelend, leer er maar mee leven.). Ik ben maar zelf een trial gaan doen van eliminatie en provocatie, maar ik denk dat het tijd is om maar weer eens naar de arts te gaan. Helaas verdraag ik gluten en granen ook niet goed..

  Like

 2. Sherida zegt

  Ik weet sinds een paar dagen dat ik histamine intolerantie heb. Nu op zoek naar wat wel en niet kan en vooral recepten. Op de verschillende sites die ik heb gezien, vind ik veel tegenstrijdigheden. Bij de een mag je gerust banaan, bessen, ei… terwijl het bij de ander weer niet mag. Erg verwarrend en frustrerend.

  Like

 3. Ja, ik weet hoe lastig het kan zijn. Bovendien is voor iedereen de drempel verschillend en daardoor kan de één meer hebben dan de ander. De lijstjes en diëten zorgen wat mij betreft voor een ‘richtlijn’ en ideeën om op de rit te blijven. Uiteindelijk zit er niets anders op om met een eliminatie/ provocatie- dieet, bij voorkeur met een diëtiste, voor jezelf uit te zoeken wat je wel en niet verdraagt. Veel succes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik herken mijn verhaal . Loop al 30 jaar te dokteren , ben er door zoeken op internet zelf laatst achter gekomen een histamineintolerantie te hebben . Wil ik nu een wijntje drinken , dan neem ik een histamineremmer en heb dan geen last.

  Like

 5. Jolanda zegt

  Gisteravond een gezellige verjaardag. Nootjes, worstjes, kaas en een wijntje genomen. Toen begon het weer. Koud, moe, naar het toilet. Bij thuiskomst dikke pyama aan en naar bed. Niet warm te krijgen en ook niet kunnen slapen. Een kou van binnenuit je lijf tot op het bot. Er weer uit, overgeven. Uiteindelijk in slaap gevallen. Alsnog beroerd en met malaisegvoel vanochtend wakker geworden.
  Deze klachten had ik al na het eten van tomaten maar die eet ik dus al heel lang niet meer. Na je verhaal te hebben gelezen ga ik de lijst volgen. Ben heel beneiuwd! Dank voor het delen van je verhaal!

  Like

 6. Caroline zegt

  Sinds deze week gebleken dat ik ook histamine intolerantie heb …
  Ik heb me nog nooit zo slecht gevoeld. Puur in mijn hoofd dan. Zoveel eten en drinken moete laten… en ben net begonnen 😥
  Kan ik binnenkort dit dan toch nog doen ?

  Like

 7. Anne zegt

  Hee hoi,

  Je hebt het over een boek dat je geschreven hebt. Interessant! Welk boek is het en is het te bestellen?
  Dank alvast,

  Vriendelijke groet!

  Like

 8. Ik ben er ook van overtuigd dat dit mijn probleem is… na een aantal glazen rode wijn twee weken geleden lag ik met koude rillingen in bed en ervaarde ook een soort angstige shock. Hierna nog twee keer ervaren na een paar biertjes en na een hele zak chips (oeps). Ik dacht in instantie aan iets neurologisch want ik kon de koude rillingen maar niet verklaren totdat ik me besefte dat ik de dag ervoor ook een mandarijn had gegeten waar mijn lichaam altijd al slecht op reageerde. De huisarts tast vooralsnog in het duister maar dit zou het zomaar eens kunnen zijn. Dank voor het delen van je ervaringen!

  Like

 9. Ongelofelijk ik had dit artikel zelf kunnen schrijven. Pas geleden 2 x op de 1e hulp geweest ivm hyperventilatie.. Veroorzaakt door histamine.. Vreselijk..

  Hierbij enkele symptomen : Dikke opgezette buik, vocht in voeten, en handen, benauwd, verkrampte kaak en nekspieren, blaren in de mond op de tong, branderige huid, droge huid, hersenmist, extreem moe, zware benen, spierpijn in de benen, misselijk, hoofdpijn, stemmingswisselingen, depressiviteit, angst, impulsiviteit, en ga zo maar door.. En al van kinds af aan.
  Het is zo een vervelende en onbegrepen aandoening, afschuwelijk, het is dat ik positief ingesteld ben want af en toe denk ik wel eens wat voor zin heeft dit leven, op deze manier.
  Maar ik weet nu in ieder geval dat mijn histamine in de darmen veels te hoog is, en nu wordt er gekeken of er wel DAO aanwezig is. Ik hou jullie op de hoogte.
  Sterkte allemaal!
  Jeroen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s