recepten, restaurant
Reacties 3

Bietjes als voorgerecht of salade

Een tijdje terug zijn we met de familie bij Dertien in Rotterdam gaan eten. Met steeds meer familieleden in deze leuke stad, ligt afspreken in Rotterdam steeds meer voor de hand. We hadden op de buik van Rotterdam de leuke reacties gezien. De kookstijl zoals beschreven op de site, sprak ons aan:  lokaal, eerlijk, eigenzinnig en met ingrediënten van het seizoen. Pepijn Schmeink en zijn team koken modern met, zoals ze zelf zeggen, een sterke link naar het verleden. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is de houtoven. In de keuken achterin het restaurant zijn ze ook nadrukkelijk bezig met inmaken, fermenteren, drogen en charcuterie en laten dat nu net de killers zijn bij een histamine-intolerantie…

Toch had ik er direct vertrouwen in. En na het toesturen van mijn dieet kreeg ik via de mail de geruststellende woorden dat het helemaal goed zou komen. En dat kwam het! Ze hadden mijn dieet echt goed gelezen en een voorgerecht gemaakt van gepofte bietjes met, er werd nog even gecheckt of het kon, geitenkwark en appel. Zo simpel maar perfect klaargemaakt. De schelvis met paksoi was ook heerlijk, vers, puur en goed bereid. De anderen waren ook enthousiast over hun mooi opgemaakte gerechten met o.a. mosselen, kalfsvlees en wild zwijn.

Ik heb me hierdoor laten inspireren om ook eens met bietjes aan de slag te gaan. Ik heb op de wekelijkse biologische markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven geitenkwark gehaald van de Saanenhof .

Ingrediënten: 2 rode bietjes, bakje geitenkwark, een granny smith appel of een andere zure soort, 2 stevige aardappelen, een handje pecanoten en rucola.

Kook de bietjes zo’n anderhalf uur totdat het velletje makkelijk los laat. Even checken door erin te prikken. Kook ondertussen de aardappelen en laat alles afkoelen. Snijd in blokjes en doe alles op een bord. De biet is lekker zoet, de appel zuur, de peca-noten en de rucola geven een lekker bite terwijl de aardappel samen met de geitenkwark het geheel mooi verbindt. Niet zo indrukwekkend als bij Dertien maar simpel en lekker, ook als lunch met zelfgebakken brood en een beetje olijfolie!

IMG_8673

 

 

 

3 reacties

 1. He hoi! Blij dat ik je site heb gevonden. Nu lees ik alleen overal, dat in Bietjes veel histamine zit. Ervaar jij dat anders? Vind ze zo lekker, dus baal best een beetje, dat ik ze moet schrappen 🙂 Groetjes, Sandra

  Like

  • Hoi Sandra, Fijn dat je enthousiast bent over mijn site. Altijd fijn om te lezen! Voor mij zijn bietjes geen probleem, ik eet ze wel heel vers en volg hierin het seizoen. Ik heb ze dus net ingezaaid 😊

   Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het voor iedereen anders is en de drempel ook nog verschillend kan zijn. Mijn lijst werkt voor mij en houdt me scherp. Helaas is het toch een kwestie van uitproberen met soms vervelende consequenties als je ergens niet tegen kunt. Daarom is het zo belangrijk om bij voorkeur met een diëtist, een eliminatie/provocatie-dieet te doen om voor jezelf uit te zoeken wat je wel en niet verdraagt.

   Succes en groetjes,
   Linda

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s