recepten, tea/food-pairing
Een reactie plaatsen

Masala kip

Specerijen zijn voor mij altijd een beetje tricky vandaar dat ik alleen die gebruik die hebben bewezen voor mij geen problemen op te leveren. Let wel, dit geldt dus voor mij. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat de histamine-drempel voor iedereen anders is en dat geldt ook voor de ingrediënten die worden verdragen. Vervang deze gerust als dat beter voor jou is. Ikzelf vind het een ongelooflijke sport om, ondanks mijn histamine-beperking, smaken tot een samenhangend geheel te maken.

Vandaag één van mijn lievelingsrecepten, een aangepaste versie dus van Surinaamse Masala kip, een heerlijk spicy gerecht dat meestal met een vooraf bereide specerijenmix wordt gemaakt maar, het moge duidelijk zijn, dus niet door mij.

Ingrediënten: 2 eetlepels olie, 2 theelepels geraspte kurkuma, 1 theelepel geraspte gember, 1 eetlepel venkelzaad, 1 knoflookteentje, een ui, 1 scherp pepertje, b.v. Mme Jeanette, 2 kippenpoten, zeezout, kleine vastkokende aardappelen, kousenband of haricots verts en water.

Begin met het raspen van de gember en kurkuma-wortels, pers een knoflookteentje uit in de pers en bak dit samen met het venkelzaad en het pepertje in de olie in een stevige wok. Laat in ongeveer 2 minuten goed doorbakken en voeg vervolgens de ingezouten kippenpoten toe. Bak aan alle kanten aan en laat de gesneden ui nog een menuutje meebakken. Blus af met water en zorg dat de kippenpoten onder staan. Dek de pan af met een deksel. Voeg na een kwartiertje de gehalveerde aardappelen en boontjes of kousenband toe. Laat op een zacht vuurtje rustig garen. Dit duurt ongeveer een half uur, tot 45 minuten.

Lekker met zelfgemaakte Chinese pannenkoekjes of met rijst. Als thee zou ik hier een ambient brew adviseren van een UVA Orange Pekoe. Deze doet het goed bij dit kruidige gerecht en is heel eenvoudig te maken. Doe 14 gram thee op 1 liter water op kamertemperatuur. Laat een uur trekken en zeef de blaadjes eruit. Heerlijk voor een zomerse dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s