Live & Love

Ik heb een voedsel intolerantie en kan dus veel niet eten. Maar ook veel wel! Waar veel mensen zich richten op de beperkingen, focus ik me op de mogelijkheden die de ingrediënten die wel kunnen, mij bieden. En dat zijn er veel! Mijn gerechten zijn puur zonder toevoegingen en bij voorkeur biologisch. En dat proef je. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe ik met deze pure ingrediënten lekkere gerechten kan maken.

reizen

Ik ga graag uit eten en op reis.  Ik haal veel inspiratie uit deze reizen, uit andere culturen en kijk graag mee met de chefs in verschillende restaurants die de moeite hebben genomen om gerechten te bereiden met inachtneming van mijn dieet. Ik probeer gerechten na te maken, vervang ingrediënten en herhaal dat indien nodig meerdere malen totdat ik tevreden ben met het resultaat. Deze gerechten maar ook achtergronden en inspiratiebronnen wil ik op deze site delen.

Ik beleef er niet alleen heel veel plezier aan, ik voel me er ook stukken beter door. Na jaren lange gezondheidsproblemen en aanmodderen heb ik de histamine intolerantie nu onder controle. Leven met een histamine-intolerantie heeft mij fitter en actiever gemaakt.

2015_03_04 Zermatt GoPro0015

rust en regelmaat

Een factor die medebepalend is voor hoe ‘verdraagzaam’ ik ben voor histamine is mijn algehele gesteldheid. Kon ik als student nog een nacht doorhalen en de volgende dag, voor mijn gevoel, fris in de collegebanken zitten, dat is er nu niet meer bij. Sterker, ik ben tegenwoordig, hoe tuttig het ook klink, gebaat bij regelmaat en rust. Ook stressfactoren spelen een rol. Hoe meer ik me opwind over iets, en dat gebeurt nogal eens met mijn temperament, hoe eerder ik last heb van mijn histamine-intolerantie. Nu zou dit in een kip en het ei-discussie kunnen ontaarden. Ben ik gestrest of wind ik me op vanwege een te hoog histamineniveau of veroorzaakt dit gedrag een te hoog histamineniveau waardoor ieder fout ingrediënt inslaat als een bom? Beter is het, om de randvoorwaarden zo te schikken dat ontploffingen uitblijven. Rust en regelmaat is dus mijn credo.

Sport

Ik dacht dat ik niet zo fysiek was ingesteld, dat blijkt mee te vallen. Ik had gewoon niet de energie. Ook hier heeft histamine me parten gespeeld. Nu ik mijn dieet onder controle heb,  lukt het me  een aantal keren per week hard te lopen. Ik vind het zelfs een heerlijk begin van de dag. Sinds ik een histaminebeperkt dieet volg, gaat het sporten me heel goed af. Ik ben blij verrast over de vooruitgang in mijn conditie.

Ik wandel ook veel met mijn  enthousiaste Grote Zwitserse Sennenhond, dat mag gerust een powerwalk worden genoemd. Over het algemeen een paar keer per dag, up-tempo, omdat het beestje anders in huis niet te houden is.

rosa-zetel 1200x800)

Context

Tijdens het wandelen of hardlopen vallen mijn gedachten op hun plaats, en kan ik ze in een context plaatsen. Mijn hoofd raakt heerlijk leeg. Dat geeft me veel rust. Bovendien krijg ik de meest leuke foto- en andere ideeën als ik door het bos – of over de dijk loop. Sporten of op z’n minst regelmatig bewegen is dus voor mij heel erg belangrijk. Voor mijn gemoedsrust, mijn fysieke gesteldheid en, ook heel belangrijk, voor mijn creativiteit. Een mooie bijkomstigheid is ook nog eens dat ik er heerlijk van slaap …

Bewegen helpt om lekker in je vel te zitten. Doe dit overigens wel met mate want het schijnt dat teveel sporten juist weer het histamine-niveau in je lijf verhoogt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s