recepten
Reacties 2

Quinoa salade met pompoen en zoete aardappel

Ik heb de quinoa ontdekt met dank aan een restaurant in Antwerpen. Daar zal ik een volgende keer meer over vertellen. Quinoa heeft van zichzelf weinig smaak en combineert daardoor goed met veel andere ingrediënten. Het is heel erg gezond, het zit namelijk boordevol met eiwitten en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat Quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.

Quinoa wordt als belangrijkste voedselgewas al sinds 6000 jaar in Zuid-Amerika verbouwd. De Inca’s gebruikten het al als akkerbouwproduct. Het wordt vooral in de Andes boven de 4000 meter verbouwd, omdat mais op deze hoogte niet meer kan groeien. De plant kan onder koude, voedselarme en droge omstandigheden groeien. Hoewel de plant niet behoort tot de granen, worden de zaden op een vergelijkbare manier bereid en geconsumeerd als rijst of couscous.

Ingrediënten: 100 gram witte quinoa, een halve rode ui, een flink stuk pompoen, halve zoete aardappel, 100 gram feta, een paar eetlepels granaatappelpitjes, een paar handjes rucola, sap van een halve limoen, één geperst knoflookteentje, zeezout en olijfolie. 

_S4B1591

Tip van mijn dochter: sla beheerst met een lepel op de schil van de granaatappel, dan laten de pitjes makkelijk los.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in grove stukken. Schil de pompoen en zoete aardappel en snijd ook in hapklare brokken en vermeng met de olijfolie, het geperste knoflookteentje en een beetje zeezout. Leg op bakpapier in de oven en rooster in ongeveer 25 minuten gaar.

Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en vermeng in een schaal met de limoen en de rucola. De rucola geeft een lekkere pittige smaak. Voeg de gegaarde ui, pompoen en zoete aardappel toe aan het mengsel en roer goed door. Breng eventueel verder op smaak met wat lekkere olijfolie en zout. Verkruimel de fetakaas erover en maak, voor een lekkere bite en voor het oog, af met de rode granaatappelpitjes!

2 reacties

  1. Pingback: het Gebaar, ook vegetarisch | lovefoodculture

  2. Pingback: Blue zones en histamine | lovefoodculture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s