recepten
Een reactie plaatsen

Nog meer zomer-eten: caesar salade

Het blijft lekker weer in Nederland en dat betekent salade-tijd. Ik ben er gek op en het staat ook lekker snel op de tafel. Buiten dus!

De caesar salade is vernoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Tijuana in Mexico werkte. De salade is niet bedacht maar ontstond uit nood op een druk moment: meer ingrediënten waren op dat moment niet meer voorradig. Toen mensen later terugkwamen in de zaak en speciaal naar deze salade vroegen, wist Caesar dat hij iets bijzonders had bedacht en zo werd de salade naar hem vernoemd. Deze salade is erg populair in de Verenigde Staten en Canada en is een lekkere lichte lunch of avondmaaltijd. Je komt de salade in heel veel variaties tegen. Met ei, mosterd, ansjovis, kip, en nog veel meer. Ik heb er mijn histamine-arme draai aan gegeven.

Ingrediënten: kropsla of little gem, kipfilet, geroosterde pijnboompitjes, avocado, en vers gemaakte croutons van bruin stokbrood. Voor de dressing: Griekse yoghurt of skyr, beetje limoensap, paar lepels creamcheese, bieslook en vers geraspte mierikswortel

mierikswortel

Maak de dressing door de ingrediënten te mengen. Houd je van scherp doe er dan wat meer mierikswortel in. Maak af met een beetje vers-geknipte bieslook.

Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Pas op dit gaat snel. In de gaten houden en een beetje schudden aan de pan. Rooster de plakjes bruin stokbrood die gedoopt zijn in een beetje olijfolie met zeezout net zoals bij bruschetta’s. Laat afkoelen. Was de sla en laat uitlekken of centrifugeer kort in een sla-centrifuge. Schil en snijd de avocado in blokjes en doe er een beetje limoensap op tegen het verkleuren.

Doe een beetje zout op de kipfilet. Ik heb dijbeenfilet gebruikt van de Kemper Landhoenkip. Erg lekker en deze Landhoeners hebben in het gras gescharreld onder bomen of struiken en krijgen biologische geteelde granen te eten, zonder toevoegingen. Bak de kip op een teppanyaki-plaat. Dat gaat snel en zo blijft het heerlijk mals. Het kan natuurlijk ook in een koekenpan, op een grilplaat of BBQ. Snijd de kip in plakjes.

En dan nu assembleren! Beetje sla op de borden en opmaken naar eigen smaak met de ingrediënten die je hebt voorbereid. Enjoy!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s