inspiratie, tea/food-pairing
Een reactie plaatsen

Tea/food-pairing

Even voordat Corona toesloeg ben ik begonnen aan een theesommelieropleiding. Mijn belangrijkste reden hiervoor is dat als ik op reis ben, ik heel graag naar theemarkten en theehuizen ga en alles wil weten wat er te weten is over thee en theeculturen maar nooit weet hoe ik nou de kwaliteit van thee moet beoordelen. Ik geniet zo enorm van alle verhalen maar kom over het algemeen met nog veel meer vragen terug dan er zijn beantwoord.

Een andere reden is dat ik met mijn histamine-intolerantie een glaasje wijn maar beter kan laten staan. Hoe gezellig als aperitief of bij een dinertje, ik doe het niet meer. Sterker, nu ik aan de thee ben en de smaken werkelijk leer waarderen, ben ik een nog grotere fan van thee geworden dan ik al was.

Daarom ben ik in in februari begonnen aan de jaaropleiding bij de International Tea & Coffee Academy. Ik leer over de verschillende theesoorten, proeven, pairen, over de geschiedenis van thee, hoe het wordt geproduceerd in diverse landen, zelfs in Nederland, en welke factoren bepalend zijn voor dat lekkere kopje thee. Een theesommelier doet eigenlijk hetzelfde als een wijnsommelier, het pairen van spijzen met drank. Het combineren van een thee met specifieke ingrediënten is een geweldige uitdaging die zowel aan het gerecht als aan de thee iets toevoegt.

Zo zijn we met de opleiding ook bij Het Zuyderblad in Soerendonk geweest, de eerste theeplantage in Nederland. We hebben daar de groene- en zwarte theeën van Linda geproefd. en ik heb de zwarte thee thuis gepaird met vruchtentaartjes van zanddeeg met een compote van de appeltjes uit mijn eigen tuin. Recept: 6 gram thee op 500 ml. water, 95 graden Celsius en 2 minuten trekken. De zoete smaak van de honing in de thee versterkt de zoetheid van de compote. Harmonie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s