recepten
Reactie 1

Vlaams stoofpotje met frieten

Vrijdagavond kwam mijn broer eten met zijn gezin. Ze waren de nieuwe studio van mijn nichtje aan het opknappen en inrichten. Na het verven van de muren, het leggen van de vloer en het in elkaar zetten van bed en andere meubeltjes waren ze blij om er even tussenuit te kunnen gaan. Hun spieren hadden het zwaar te verduren, en dat was te zien aan hun bewegingen. Daarom hebben we ze even goed verwend met een echte cafe-maaltijd.

Ik had al een paar keer geprobeerd om een Vlaams stoofpotje te maken. Meestal wordt er zwaar, donker bier voor gebruikt.  Dat kan ik dus niet verdragen vanwege mijn histamine-intolerantie, en daarom ben ik op zoek gegaan naar een min of meer bittere toevoeging om de smaak zo goed mogelijk te benaderen. Een heel leuk proces van proeven en uitproberen met de ‘smaakbijbel’ van Niki Segnit bij de hand. Uiteindelijk heeft mijn ‘proefpanel’ gesmuld en het gerecht goedgekeurd. Van mijn broer mag het zo in een kookboek worden opgenomen. Hij vond het een heerlijke verzameling van smaken. Een groot compliment van deze lekkerbek!

Ingrediënten voor 4 personen: 2 uien, 1 kg. runderezeltje, 4 el bloem, 60 g roomboter, 4 laurierblaadjes, 2 winterwortelen, 600 ml groentebouillon (gemaakt van zout, venkelzaad, wortel, prei , rozemarijn en een rood pepertje), een paar takjes verse tijm, 2 bollen knoflook, 4 eetlepels appelstroop, shisoblad en mierikswortel om het geheel op smaak te brengen.

Met de verse tijm en de licht gekaramelliseerde, gepofte knoflook geef je een ‘Mediterranean touch’ aan dit stoofvlees. Lekker met dikke Vlaamse frieten die heel goed te maken zijn met de airfryer. Gebruik hiervoor 4 grote frites bonken.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de ui in fijne blokjes en zet apart. Snijd het vlees in grove stukken van 2×2 cm en bestrooi het met zout en bloem. Verhit de boter in een grote, ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en voeg het vlees toe als het schuim van de boter is weggetrokken. Bak de stukjes vlees rondom bruin, voeg dan de ui toe en bak 2 minuten mee. Voeg de laurierblaadjes, de tijm en de schijfjes wortel toe en blus af met de bouillon.

Neem de pan van het vuur en schuif deze in de voorverwarmde oven. Laat het gerecht 1 ½ uur zachtjes stoven. Kwast ondertussen de bollen knoflook in met wat olijfolie en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif deze bij het stoofvlees in de oven en laat in 1 uur helemaal zacht worden. Haal de bol dan uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Snijd het topje van de knoflook, knijp de knoflook uit de teentjes en prak het in een kommetje fijn met de appelstroop. Roer het knoflookmengsel door het stoofvlees in de oven en laat het dan nog eens 1 ½ uur verder garen op 140 graden Celsius. Roer tot slot de fijn gesneden groene shiso en de geraspte mierikswortel toe naar smaak. Dit maakt het wat mij betreft echt speciaal!

Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in dikke frieten. Laat de frieten minimaal 30 minuten weken in koud water. Verwarm de airfryer voor op 160 °C. Dep de frieten goed droog, vermeng met 2 eetlepels olijfolie en bak ze 18 minuten voor. Dit moet, afhankelijk van de grootte van je airfryer in twee keer. Zet apart. Als het stoofvlees gaar is, bak je de frieten af op 180 °C in ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Halverwege het mandje een keertje schudden. Verwijder de laurierblaadjes en tijmtakjes uit de stoofschotel en serveer het vlees met de frieten. Ook heel lekker hierbij is een compote van appel met venkel. Binnenkort het recept!

 

 

1 reactie

  1. Pingback: Cress als smaakmaker | lovefoodculture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s