culture, inspiratie
Een reactie plaatsen

Cress als smaakmaker

Afgelopen donderdag ben ik op bezoek geweest bij Koppert cress in Monster. Mijn schoonmoeder woont daar en was er eerder geweest en had mij er enthousiast over verteld. Zij heeft een afspraak geregeld omdat ze vermoedde hoe leuk ik dit zou vinden vanwege deze website en het volgende kookboek dat ik aan het maken ben. Heel toevallig had ik deze week al cress gekocht bij de Makro in de buurt en gegeten in een Japans restaurant. Met name de shiso-cress is mijn favoriet, zeker bij sashimi. Natasja die ons enthousiast heeft rondgeleid vertelde daar een leuk weetje over, namelijk dat shiso wordt gebruikt om te laten zien hoe vers de vis is.  Worden de blaadjes minder, een beetje bruinig, dan kan je de vis beter laten staan.

De keuken van Koppert Cress is prachtig, ooit in de begindagen werd hier 24kitchen opgenomen. Ook de proeftuin is indrukwekkend, al die planten waar je van kunt proeven, echt een belevenis. Er wordt veel aandacht besteed aan gezondheid in het algemeen en gezond eten in het bijzonder. Het door Natasja zelfbenoemde pronkstuk is het bedrijfsrestaurant Rob en Bob, genoemd naar de oprichter van Koppert cress Rob Baan en cateraar Bob Hutten. Hier wordt voor alle medewerkers maaltijden met de gewenste dagelijkse  hoeveelheid groenten bereid door Chefkok Robert. Die weet nota bene ook nog eens heel veel te vertellen over de do’s en dont’s van een histamine-intolerantie. Daarover kwamen we te spreken toen ik vriendelijk een tomaatje afsloeg. Hij gaf aan dan wel iets anders voor me te hebben, een mini-komkommertje. Niet geschikt dus en hij wilde weten waarom. Hij verwees me vervolgens door naar de pastinaken, oerwortelen en meiraap.

Vanavond kook ik mijn Vlaams stoofpotje met frieten. Deze keer afgemaakt met rode shiso uit de kleurrijke doos cress die ik heb meegekregen. Ik ga me ook verdiepen in de andere soorten want het ziet er niet alleen prachtig uit, het zijn ook heerlijke smaakmakers. Op de website van Koppert Cress is informatie te vinden over de namen en smaken. En tips waarmee de diverse soorten cress goed zijn te combineren. Heel inspirerend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s