recepten
Een reactie plaatsen

Appel/venkel compote

Ik kijk graag naar Masterchef, vooral die van Nieuw Zeeland vind ik leuk en dat ligt vooral aan de warme, enthousiaste juryleden. Leuk als er een opdracht wordt gegeven waarbij een simpel gerechtje omgebouwd moet worden tot een restaurantwaardige maaltijd. Ik heb dat laatst gedaan met een simpel gerecht van kip met frites en mayo en appelmoes. De kip heb ik gemarineerd in olijfolie, een teentje knoflook, een beetje limoensap, tijm en zeezout en gegrild in een grillpan. De frietjes heb ik van echte aardappelen gemaakt en gebakken in de airfryer en geserveerd met een sausje van yoghurt met mierikswortel. Het meest verrassende was eigenlijk nog de upgrade van een gewone appelmoes. Ik heb me hierbij laten inspireren door het boek: Spis aan tafel’ van Mikkel Karstad met prachtige foto’s van Anders Schonnemann. Met een minimale wijziging heb ik het gerecht histamine-proof gemaakt. Simpel maar erg lekker, ook, zoals eerder vermeld, bij Vlaams stoofvlees!

IMG_8543

Ingrediënten: 3 appels, 1 eetlepel ciderazijn, beetje water, 1 eetlepel suiker (gisteren vergeten en niet echt gemist, dus niet perse nodig), venkelzaadjes, zeezout en een venkelknol.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken. Doe ze in een pan en voeg de azijn, suiker, water, venkelzaadjes en zout toe en breng aan de kook. Kook de appelen zo’n 10 minuten totdat ze smeuïg worden. Rasp ondertussen de venkel heel fijn, bij voorkeur met een mandoline. Zet apart. Haal de appels van het vuur en roer ze goed door maar houd het wel een beetje grof. Het moet compote worden, geen moes. Meng de venkel door de appelcompote en laat het een beetje afkoelen. En, zoals altijd wordt benadrukt bij Masterchef: Proef! En breng eventueel nog verder op smaak met een beetje azijn, suiker of zeezout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s