recepten
Een reactie plaatsen

Pastéis de Nata

Pastéis de Nata is één van de lekkerste zoetigheden die je kunt krijgen in Portugal. De oorsprong ligt nabij het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon in de wijk Belém aan de Taag. In de abdij van het klooster gebruikten de nonnen eiwit als stijfsel voor hun kleding. De eierdooiers bleven over en om deze niet weg te gooien werd er een taartje ontwikkeld waarin de eierdooiers verwerkt konden worden.

Het authentieke en geheime recept wordt nog altijd gebruikt bij Confeitaria de Belém, beter bekend als de bakkerij van Pastéis de Belém. Veel bakkers in Portugal hebben dit recept overgenomen met een eigen receptuur. Ik heb er ook een eigen draai aan gegeven, vanzelfsprekend histamine-arm dus zonder de ‘killer’ vanille maar met verse gember en citroenschil als smaakmakers en een appeltje voor de frissigheid. Ik heb de laatste keer dat ik Pastéis de Nata maakte, kleine stukjes appel op de room gelegd maar dat is minder echt, aldus de familie. Het oog wil ook wat dus voortaan rasp ik de appel weer en roer deze door de room want het voegt, wat mij betreft, wel iets toe aan de smaak!

pastel-de-nata

Ingrediënten: halve liter melk, 6 eierdooiers, 50 gram gember, 120 gram suiker, rasp van 1 citroen, 1 appel, geraspt en een beetje citroensap, 25 gram gezeefde bloem, 3 plakjes bladerdeeg.

Maak de room: Klop de eidooiers met de suiker en de geraspte citroenschil luchtig. Kook in de tussentijd de melk. Laat de gember weken in de melk. Voeg de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Schil de appel en snijd of rasp fijn. Doe er een beetje citroensap door om verkleuren tegen te gaan.

Vis de gember uit de melk en voeg de warme melk al roerend toe aan het ei-suiker mengsel, goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5 – 10 minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke room ontstaat. Doe er de geraspte appel bij. Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes ontstaan.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de ontdooide vellen bladerdeeg in vier gelijke delen. Rek de delen iets uit, zodat ze groter en dunner worden. Bekleed de muffinvormen met het bladerdeeg en vul met de room.  Na ongeveer 25 minuten zijn ze gaar. Check af en toe want iedere oven is anders. Even laten afkoelen en smullen maar. Lekker bij een kopje thee en voor het terughalen van dat fijne vakantiegevoel!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s