recepten
Een reactie plaatsen

Broodje kippenragout

Heel simpel, uit grootmoeders keuken, snel te maken en O zo lekker. Ik maakte dit vroeger al als ik of andere huisgenoten moesten sporten of iets anders hadden. Zo kon iedereen, na elkaar, toch eenvoudig en snel iets warms eten. Dat komt nu weer van pas met de verschillende Skype meetings die niet altijd op elkaar zijn afgestemd. Vandaag weer zo’n dag.

Ingrediënten: kippenbouillon, 40 gram bloem, 40 gram boter, 1 sjalotje, 100 gram doperwten, een winterwortel, beetje rucola, lekkere juttersbollen of andere broodjes.

De kippenbouillon maak ik vers en histamine-arm van 750 ml water, 1 theelepel zout, een teentje geplette knoflook, een half bosje bosui, bospeen, een prei, een halve rode peper, 2 kippenpoten, en diverse kruiden zoal tijm, rozemarijn, lavas die voorradig zijn in mijn kruidentuintje of gedroogd. Breng aan de kook en laat zo’n anderhalf a twee uur zachtjes pruttelen. De bouillon kan ook prima in grotere hoeveelheden worden gemaakt en worden ingevroren. Het vlees van de kip gebruik ik voor de ragout.

Ontbeen de kip, zeef de bouillon en zet beiden apart. Als het goed is valt het vlees van de botten. Zeef de bouillon. Smelt de boter en fruit de fijngesneden sjalot. Voeg de doperwten en aan kleine blokjes gesneden wortel toe en laat een paar minuten meefruiten. Voeg de bloem toe zodat een roux ontstaat. Roer de roux altijd met een houten lepel. Gebruik pas een garde bij het toevoegen van de bouillon. Zorg dat de roux warm is en de bouillon koud. Anders lost de roux niet goed op. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Voeg als laatste de stukjes kip toe. Laat het geheel nog even door pruttelen zodat de smaken zich goed mengen.

Snijd ondertussen de kapjes van de broodjes, hol de broodjes uit en leg deze een paar minuutjes in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven zodat ze knapperig worden.

Vul nu de broodjes met de ragout. Het mag gerust een beetje overstromen. Dat ziet er wel zo leuk uit. Leg bovenop een beetje rucola voor de pittige smaak en de groene kleur en dek af met de kapjes. Dit gerechtje kan dus heel goed in etappes na elkaar worden gegeten. Makkelijk als activiteiten even niet op elkaar zijn afgestemd!

Ook een vegetarische variant is heel eenvoudig te maken. Maak dan een groentebouillon en varieer met diverse groenten. Aspergepunten zijn hier bijvoorbeeld heel lekker bij of jonge peultjes. Die heb ik toevallig in mijn tuintje hangen. Pas op met champignons, die zitten bommetjevol met histamine….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s