recepten
Een reactie plaatsen

Voorjaar: vers gestoken asperges

Dit jaar zijn de asperges heel vroeg. Bij van Gerwen in Oirschot, onze vaste leverancier, zijn ze er al sinds 15 maart. Ongekend! Toch ben ik er nog niet geweest omdat we met het corona-virus in ons achterhoofd  niet uitgebreid onze route doen langs lokale leveranciers. Mijn dochter en schoonzoon zijn gelukkig wel even langs gegaan en hoewel het druk was, bleef iedereen, ook op deze zaterdag, rustig wachten op zijn/haar beurt met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Dit zijn dus voor ons de eerste asperges van het jaar en denk daarbij het mooie weer van het afgelopen weekend, een eigenwijze ondernemende puppy, de bloesem aan de appelboom in de achtertuin, en je zou bijna vergeten dat we momenteel in crisis leven…

Ik heb tegen de traditie in gekozen voor een pastinaakpuree en witvis  in plaats van een hollandaisesaus, ham en hardgekookte eieren. Ham en eiwit zijn voor mij met een histamine-intolerantie natuurlijk taboe en een romige hollandaisesaus vind ik te zwaar. Zeker in deze tijden van binnen zitten. De pastinaakpuree is licht en luchtig en combineert heel goed bij de asperges.

ingrediënten: 700 gram geschilde asperges, zout. Voor erbij: 2 kleine pastinaken 1 eetlepel geitencreme, 1 grietfilet, bloem, zout, roomboter, olijfolie al limone.

Volgens de instructie van van Gerwen heb ik de asperges in ruim water opgezet met toevoeging van een klein beetje zout. Na een paar minuten doorkoken, heb ik het gas uitgedaan en de asperges nog 8 minuten laten garen in het vocht. Dit is afhankelijk van de dikte van de asperges.  Maak dus zelf je inschatting en check!

Ondertussen heb ik in 10 minuutjes de pastinaken gekookt en met een pureestamper de geitencreme er doorheen gestampt. De grietfilet heb ik gezouten en licht door de bloem gewenteld en in een beetje roomboter kort aan beide kanten gebakken.  De finishing touch voor dit voorjaarsgerecht wordt gevormd door een heerlijke smaakmaker, namelijk een olijfolie ‘al limone’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s