recepten
Een reactie plaatsen

Nepalese momo’s of dumplings

Een Momo is in Nepal het ultieme streetfood heb ik gehoord van mijn schoondochter die onder andere daar is geweest tijdens haar mooie reis door Azië. Het is een Aziatisch deegrolletje met vulling, een soort dumpling die je kan stomen of bakken. Oorspronkelijk komt het uit Tibet maar het wordt ook in Bhutan, India en China gegeten, in het hele Himalaya-gebied. Ik heb het mijn dochter ook zien eten in Shangri-La in China. Ik durfde het met mijn histamine-intolerantie en onze gebrekkige kennis van de Chinese taal niet aan om het aan de straat te eten omdat je maar nooit weet wat erin zit. Het is dan ook een geweldig gerecht om je restjes in te verwerken. Alles kan en alles mag!

De afgelopen kerst hebben wij in plaats van sinterklaas afgesproken om wel lootjes te trekken maar in plaats van surprises voor degene die je had getrokken een tapas of ander gerecht te maken met een bijbehorend verhaal over het waarom van je keuze. Heel erg leuk en er kwam een overweldigende creativiteit los van een Engelse ontbijtje tot aan hete bliksem, dragon rolls en hamburgertjes aan toe. Met mij in gedachten was er killercourgettesoep gemaakt vanwege de  enorme courgette die ik deze zomer heb gekweekt in mijn proeftuintje en het artikel dat in de krant had gestaan over het gevaar van te grote courgettes. Ik had dus mijn schoondochter getrokken en vanwege haar favoriete snack op reis heb ik geprobeerd om Momo’s na te maken. Ik ben steeds enthousiaster geworden en heb het nu een aantal keren gemaakt met, jawel, diverse restjes. Het gerecht kan zowel vegetarisch als met vlees worden bereid, als alle ingrediënten maar heel fijn worden gesneden.

IMG_5716

Ingrediënten: Bijvoorbeeld een restje kip of kalkoenfilet, een paar bladen paksoi, een winterwortel en een paar stukjes broccoli. 1 knoflookteentje, 1 sjalotje, half pepertje, 20 gram gember en een kurkuma-worteltje. Ronde dumpling vellen. Om op smaak te maken: beetje limoensap, kokosbloesemsuiker en rijstazijn. Voor het dipsausje: geroosterde zwarte sesamzaadjes met mirin.

Doe een beetje olie in een klein pannetje met een goede bodem. Ik pers de knoflook en kurkuma beiden door een knoflookpers. Snijd de ui, rode peper en gember fijn en doe dit in het pannetje en laat al roerende even voorbakken zodat de heerlijke geuren je al meenemen op reis. Doe de overige aan fijne blokjes gesneden ingrediënten erbij en blijf roeren. Als het gaar is maar nog wel met een bite, kan je het van de hittebron afhalen. Dan begint het vullen van de deeglapjes. Ik gebruik de dumpling sheets van Master Lau (Jiao Zi vellen), gekocht in een toko. Check wel even of ook voor jou de ingrediënten in orde zijn want zoals bekend kan iedereen anders reageren bij een histamine-intolerantie. Mooie halve maantjes vormen,  is een kwestie van oefenen, veel doen dus.  Ik maak de velletjes een beetje nat aan de randen zodat ze plakken, dan een dessertlepel vulling midden op het ronde velletje en dichtvouwen. De randjes aandrukken met een vork.

Tot slot 25 minuten stomen in een stoompan of in een stoommandje boven een pan met kokend water. Lekker als lunch of tussendoor. Of als diner. Eigenlijk is het altijd lekker! 😋

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s