recepten
Een reactie plaatsen

Kokosvla met mangochutney en krokante crumble

Nagerechten zijn altijd lastig omdat er vaak vanille of andere toevoegingen inzitten die op mijn no-go-lijstje staan. Het maakt een menu echter wel af, zeker een kerstmenu, dus er zit niets anders op dan zelf iets te bedenken. Na een beetje experimenteren is het volgende toetje gefabriceerd, uitgeprobeerd en goedgekeurd door mijn smaakpanel. Heel ouderwets maar erg lekker bevonden: kokosvla met mangochutney en krokante crumble.

Ingrediënten voor de vla: 500 ml kokosmelk, 5 eigeel, 100 gram suiker, 2 stengels gekneusde sereh, 30 gram gember, en 35 gram bloem.

Voor de mangochutney: 1 grote mango, 1 eetlepel suiker, sap van een limoen

voor de krokant crumble: 50 gram bloem, 50 gram, suiker, 50 gram roomboter, geraspte schil van de limoen en een snufje zout.

Warm de melk met de gekneusde sereh en de geschilde gember rustig totdat het kookt. Scheid ondertussen de eigelen van de eiwitten en doe in een aparte schaal. Doe er de suiker bij en klop luchtig. Spatel de gezeefde bloem erdoor. Doe een gedeelte van de warme kokosmelk erbij en zorg dat het een mooie gladde massa wordt. Doe er nog een  gedeelte bij en klop het weer zacht. Doe nu deze gladde massa bij de rest van de kokosmelk op het vuur. Laat 5 tot 10 minuten rustig doorkoken onder af en toe doorkloppen. Het moet een mooie, lobbige massa worden. Haal van de warmtebron af en vis de gember en sereh eruit. Klop het af en toe door, anders ontstaat een vel op de vla. Dek af en laat verder afkoelen in de koelkast.

Dan de mangochutney. Schil een mango en maak deze fijn in een foodprocessor. Niet te lang, een beetje grof houden. Doe in een sauspan en voeg de suiker en het limoensap toe. Laat er even de kook over komen en dan mag het afkoelen.

De crumble is al net zo eenvoudig. Meng de ingrediënten kort, het moet kruimelig blijven, en spreid uit op een bakpapier op een bakplaat en zet in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius. Na zo’n 20 minuten is het mooi bruin. Check, want iedere oven is anders. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik.

Dan het moment suprême: er hoeft alleen nog maar geassembleerd te worden en mijn familie vindt het erg leuk om dat gewoon aan tafel te doen. Lekker zelf scheppen in eigen verhoudingen. Gezellig en lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s