recepten
Een reactie plaatsen

Grietfilet met een Japanse groente-salade

Kerst komt eraan dus ik ben gerechten aan het uitproberen die feestelijk zijn, lekker en laag in histamine! Met dit gerecht heb ik me laten inspireren door Japanse ingrediënten. Japans eten is voor mij heel ingewikkeld vanwege de vele umami-achtige smaken van het menu. Voor mij geen abalone, paddenstoelen of dashi bouillon met bonitavlokken, en geen sashimi van tonijn, zalm of garnalen, en gefermenteerde eieren of anderszins ingemaakte dingen. Ook geen pickles, die zitten vaak bij iedere maaltijd, zelfs al bij het ontbijt en dat is echt geen goed idee wil ik gezond blijven. Toch haal ik veel inspiratie uit de Japanse keuken en blijf ik zoeken naar leuke combinaties die wel kunnen. En dat lukt, zoals dit gerecht dus, vers en met voor mij de juiste ingrediënten!

ingrediënten: grietfilet, zeezout, beetje bloem en ghee. Voor de salade: kropsla, wortelen en aspergepunten. voor de dressing: 2 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels mirin, een beetje wasabi naar smaak, enkele druppels limoensap, 1 theelepel kokosbloesemsuiker, zeezout en 2 bosui-stengels aan ringen gesneden. Als finishing touch: Furikake (sesam-zeewierstrooisel).

Maak de grietfilet schoon, doe er wat zeezout en bestrooi licht met wat bloem. Zet apart.

Was de sla en zet apart. Schrap de wortelen en snijd deze in dunne plakken. Snijd de aspergepunten in drieën en laat deze in een stoompan garen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Spoel af met koud water en vermeng met de sla.

Maak de dressing door alle bovengenoemde ingrediënten te mengen in een kom. Voeg een beetje zout toe naar smaak. Proef de verschillende smaken, het moet zoete, zoute, en zure elementen bevatten en als geheel opgeklopt worden tot een mooie ietwat, door de sesamolie, vettige substantie. Vermeng de dressing door de groente.

Bak de vis kort in een eetlepel ghee. Ghee wordt goed heet en dat behoudt de heerlijke smaak van de vis.

Leg de vis op het bord en leg er de salade naast. Strooi er tenslotte de Furikake over en geniet. Het is hier thuis sowieso al goedgekeurd, ook door degenen zonder histamine-intolerantie!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s