lijst van toegestane/niet toegestane ingrediënten, recepten
Een reactie plaatsen

Quinoa-risotto met eend

Nog meer inspiratie uit Peru! Dit gerecht heb ik gegeten bij Machu Picchu maar ook in Cusco, gewoon, omdat het zo ontzettend lekker was. Ik heb er een variatie op gemaakt en de smaak aardig benaderd al zeg ik het zelf.

Ingrediënten: 200 ml zelfgemaakte  groentebouillon, 140 gram quinoa, 1 eetlepel olijfolie, 100 gram tuinboontjes, 1 winterwortel, 100 gram geitencrèmekaas met honing, 1 teentje knoflook en 1 sjalotje, 1 eendenborstfilet met vel, bosuitje voor de garnering . 

Even vooraf: ik krijg wel eens vragen of opmerkingen over mijn lijst van toegestane ingrediënten. Het blijft lastig met een histamine-intolerantie, zeker met al die verschillende lijstjes die circuleren. Houd goed in de gaten dat voor iedereen de drempel verschillend is en dat daardoor de één meer kan hebben dan de ander. Daarom is het zo belangrijk om, bij voorkeur met een diëtiste, een eliminatie/provocatie- dieet te doen om voor jezelf uit te zoeken wat je wel en niet verdraagt. Mijn lijst werkt voor mij en die helpt mij als een ‘richtlijn’ om op de rit te blijven en om nieuwe ideeën op te doen. Het is helaas toch een kwestie van uitproberen met alle, soms vervelende, gevolgen van dien…

Dan dit heerlijke quinoa-recept uit Peru. Het is heel eenvoudig en staan er ingrediënten in het recept die je niet bevallen, vervang deze dan gerust voor iets dat je wel verdraagt. Fruit de knoflook en de ui in een beetje olijfolie. Doe de quinoa erbij en roer het even goed om. Doe alle bouillon erbij en breng aan de kook.

Bak ondertussen de eend. Snijd de eendenborstfilet aan de velzijde kruislings diep in en strooi zout aan beide zijden. Bak in een met olie ingevette pan op het vel drie minuten op hoog vuur aan. Temper het vuur iets en bak de eendenborstfilet ook aan de andere kant vier minuutjes aan.  Herhaal dit nog eens drie minuten op het vel en wikkel dan de filet in aluminiumfolie en laat rusten.

Terug naar de risotto. Voeg na 5 minuten de fijngesneden wortel en de tuinbonen toe. Laat nog 5 minuten rustig doorsudderen totdat de quinoa en groenten gaar zijn en de bouillon zo goed als opgenomen is. Voeg tot slot de geitencrèmekaas toe en verdeel over twee borden. Snijd de eend in mooie plakken en leg dit op de risotto. Strooi er de fijngesneden bosui op ter garnering en voor de bite. Trouwens, vegetarisch, zonder eend, smaakt de risotto ook erg goed!

img_6464

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s