culture, recepten
Een reactie plaatsen

Aardappelen uit Peru: Causa

Voor het eerst zijn we naar Zuid-Amerika geweest. Om de één of andere reden ben ik altijd op Azië gericht geweest. Het werd ons aangeraden omdat Peru een bijzondere  cultuur heeft en bekend staat om de enorme diversiteit aan ecosystemen. Je hebt er de Amazone, het Andesgebergte, de kustlijn aan de Stille Oceaan en een woestijn, nota bene ingeklemd tussen de zee en de bergen. Een enorme variëteit aan ecosystemen levert een grote diversiteit aan planten en dieren. Bovendien is de uitgebreide Inca-erfenis een aanbeveling en natuurlijk de indrukwekkende Machu Picchu, druk maar nog steeds met dartelende, jonge lama’s. Een waar paradijs voor fotografen.

Wij waren natuurlijk ook heel erg geïnteresseerd in de culinaire tradities. Eén van mijn favoriete Netflix-programma’s is ‘Chef’s table’ en daar was ook een uitzending van restaurant Central van Virgilio Martinez Véliz in Lima. Hij maakt dankbaar gebruik van de diverse ecosystemen in zijn menu en dat hebben we geweten maar daarover meer in een volgend blog.

Er zijn meer dan 2000 aardappelvariëteiten en, ongelooflijk maar waar, er worden aardappelen uit Nederland geïmporteerd omdat ze groot zijn en dus veel waar voor het geld bieden. Tegelijkertijd wordt hiermee de locale productie uit de markt gedrukt. De aardappel is bij uitstek het nationale product. Een nationaal gerecht dat hiermee wordt gemaakt is causa. In een kookklas hebben we dit ‘gemaakt’, tussen aanhalingstekens want we hebben vooral mogen toekijken. Er werden gele aardappelen gebruikt die door een speciale pers werden geduwd. Het bereiden ging zo snel dat er op een gegeven moment zomaar zwarte peper in de vulling zat. Niet goed voor mijn histamine. Ook de mayonaise was onbetrouwbaar en de kok vond na even nadenken een alternatief in geprakte avocado want de vulling moet wel smeuïg zijn. Heel leuk hoe hij diverse alternatieven de revue liet passeren. En hoewel hij even twijfelachtig was over de structuur, was hij zelf uiteindelijk ook erg tevreden over het resultaat. Ik heb het thuis nagemaakt, helaas zonder gele aardappelen, die zijn hier niet te krijgen…

Ingrediënten voor causa: 4 gekookte vaste aardappelen, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels limoensap en een beetje wasabi voor de pit.

Pers of prak de aardappelen fijn nadat ze gekookt en afgekoeld zijn. Meng er vervolgens de olie, het limoensap en de wasabi doorheen en zet weg.

Voor de vulling: 150 gram alleen met een beetje zout gekookte kipfilet, een gesneden sjalotje, enkele blaadjes fijngesneden kropsla, 1 avocado en eventueel zout om verder op smaak te brengen.

Meng ook deze ingrediënten en maak laagjes in een vorm. Begin en eindig met het aardappelmengsel. Decoreer met een beetje sla of avocado of combineer met gegrilde groenten en, breng de vakantie terug!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s