recepten
Een reactie plaatsen

Chinees nieuwjaar: eendenborstfilet met geglaceerde appel en wortel

Morgen is het Chinees nieuwjaar, het jaar van de hond gaat dan beginnen. De hond is trouw, loyaal en verdraagzaam. Hij heeft een afkeer van onrechtvaardigheid. Honden zijn eerlijk en open, ze kunnen niet goed ergens omheen draaien. Doen alsof, een toneelstukje opvoeren, behoort niet tot de mogelijkheden. Soms zijn ze koppig, vaak behulpzaam. De hond is dan ook het meest zorgzame teken van de Chinese dierenriem, en kan zich de problemen van anderen erg aantrekken. Hij is integer en betrouwbaar, met een scherpe intuïtie en een goed inlevingsvermogen. Ik heb een kind dat geboren is onder dit teken en herken de kenmerken.

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Schulden worden betaald, nieuwe kleren gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. In de periode voor nieuwjaar vindt een grootse, menselijke migratie plaats. Steden raken uitgestorven omdat mensen naar hun familie in hun oorspronkelijke woonomgeving gaan. Daar is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden met offers geëerd. De tempels zijn prachtig versierd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier, en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

Dat was voor mij reden genoeg om een gerecht te maken dat geïnspireerd is door ons verblijf in Beijing enkele weken geleden. Eendenborstfilet met geglaceerde appel en -wortel. Heel simpel maar erg lekker, al zeg ik het zelf…

Ingrediënten: Eendenborstfilet met vel, zout, 1 winterwortel, 1 appel, bosui, 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel appelciderazijn en 1 theelepel balsamico-crème   

img_0019.jpg

Haal de eendenborstfilet minstens een half uur van tevoren uit de koeling om te laten acclimatiseren. Snijd het vel in. Snijd vervolgens de winterwortel in gelijke plakken en blancheer voor 5 minuutjes. Ze moeten nog stevig zijn. Schil de appel en snijd in schijven. Bak de eendenborstfilet die alleen gekruid is met een beetje zout, op de huid in een goed opgewarmde pan. Bak 3 minuten op de velkant en daarna nog 2 minuutjes op de andere kant op een lage warmtebron. Keer nog een keer en laat 3 minuutjes rustig garen. Pak de filet in in zilverfolie en leg 5 minuten weg om te rusten. Dit komt de malsheid ten goede.

Doe ondertussen wortel- en appelschijven in het vet van de eendenborstfilet en voeg  kokosbloesemsuiker, de appelciderazijn en balsamico in de pan. Jawel, de gouden tip uit de Chinese keuken met een kleine toevoeging mijnerzijds, namelijk de balsamico-creme.  Laat rustig stoven en keer af en toe om zodat de smaakjes rondom lekker intrekken. Leg op het bord en versier met de ringetjes van bosui. Lekker met frietjes van zoete aardappel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s