inspiratie, recepten
Reacties 3

Inspiratie uit Beijing: wokken

Het afgelopen weekend heb ik een nieuwe wok gekocht. De oude ging al erg lang mee en was nodig aan vervanging toe. Door de reis naar Beijing ben ik ook erg geïnspireerd geraakt door het lekkere, vaak simpele eten. In een volgend bericht meer daarover. Mijn histamine-dieet had ik bij me en een kennis was zo vriendelijk geweest om de lange lijst in het Chinees te vertalen. Soms at ik, om het zekere voor het onzekere te nemen, slechts rijst met gestoomde of geroerbakte groenten. Lekker en gezond! Soms trof ik een chef met iets meer lef en ik kreeg zelfs een supertip. Misschien iets minder gezond maar wel lekker. Suiker met rijstazijn als smaakmaker…

Mijn geliefde wok is dus een uitkomst. De geheime tip is om deze goed warm te laten worden en daarna de warmtebron terug te draaien. Door de goede geleiding blijft de wok mooi op temperatuur en brand er niets aan. Eerder heb ik al geleerd dat spelen met vuur bepalend is voor de smaak van de gerechten. Ik ben heel erg blij met mijn nieuwe aanwinst en met mij mijn huisgenoten want na de ‘mis en place’ staat er maar zo een heerlijke maaltijd op tafel!

Ingrediënten voor 2 personen: 200 gram kipfilet, sesamolie, een theelepel maizena, zout, een struik paksoi, 100 gram sugarsnaps, een rode peper, sjalotje, teentje knoflook, een stukje gember en ghee om in te bakken, een eetlepel kokosbloesemsuiker, limoensap en rijstazijn.

Marineer de kipfilet in een beetje sesamolie met maizena en zout. Zet weg. Snijd de groenten en kook de sugarsnaps in een laagje water. Giet na drie minuten af onder koud water. Snijd het pepertje, het sjalotje, de knoflook en de gember fijn. Vermeng tenslotte de suiker, het limoensap en de rijstazijn met een paar eetlepels water.

Doe de ghee pas in de pan als die goed is opgewarmd. Ik gebruik ghee omdat ik vind dat het iets extra’s aan de smaak toevoegt. Olie, bijvoorbeeld koolzaadolie, kan natuurlijk ook. Kwestie van smaak. Bak de ui, knoflook, pepertje en gember aan in de hete ghee. Doe er de kip bij en wok kort mee. Blijf roeren. Doe er de groenten bij en vervolgens de saus van suiker, limoen en rijstazijn. Vermeng alles goed, niet te lang want de groenten moeten nog wel lekker knapperig zijn. Lekker en gezond. Eventueel een kommetje rijst erbij maar ook zonder is dit een prima maaltijd. Ik kan heel erg wennen aan dit soort wokgerechten want de variatiemogelijkheden zijn eindeloos!!

3 reacties

  1. Goede tip! Ook fijn om te lezen dat je gewoon blijft reizen enzo. Ik ben eeg blij dat ik je website heb gevonden en ben dankbaar voor alle info 🙂

    Like

  2. Henriette zegt

    Kennelijk zijn ui, knoflook, gember en zijn geen taboes bij andere histaminecollega’s. Ze worden erg gemist bij mijn experimenten! Ik probeer veel van je recepten en ben heel blij dat ik je site heb gevonden!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s