recepten
Reacties 2

Pla Manao van bhetki of zeebaars

In Kolkata eten we in de Baan Thai, de chef is heel nauwkeurig over mijn dieet dat hij vooraf heel goed heeft bekeken. Hij komt met de sous chef aan tafel, die moet vertellen wat er in het gerecht zit. Die heeft weer iemand bij zich die opschrijft wat er volgens mijn lijst en aanwijzingen in het gerecht kan. De chef stelt een bhetki vis voor, een soort zoetwater zeebaars. Het is inderdaad erg lekker.

Omdat we ’s avonds zo’n heerlijke bhetkti oftewel barramundi-vis hadden gegeten, wilde ik graag de visveiling zien. Deze vis wordt veel gegeten in het Bengaalse deel van India, vooral bij bruiloften, feesten en partijen. De gids wil weten of ik het zeker weet want hij neemt nooit mensen mee naar dit soort gelegenheden. Ik heb iets met vissen dus sta erop. Het is inderdaad een enorme drukte, dynamisch, chaotisch oftewel een ongelooflijk schouwspel. Een geweldige ervaring!

lin-op-vismarkt

Hoewel dus in India gegeten, is Pla Manao Thais. Het is me al eerder opgevallen dat ik de verse kruiden en wortels uit dit land uitstekend verdraag. Hier komen ze ook nog eens direct van de markt en dus heel erg vers. Dat helpt ongetwijfeld ook mee!

IMG_9005-1

Ik heb mijn versie gemaakt met zeebaarsfilet en de overige ingrediënten bij de toko gehaald.

Ingrediënten: Thaise kruiden zoals 2 kleine knolletjes geraspte galangal (laos), 2 gekneusde stengels sereh (citroengras), 3 kaffirlime blaadjes, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 rood pepertje fijngesneden, 20 ml. limoensap, in fijne reepjes gesneden winter wortel en bloemkoolroosjes en 200 ml. groentebouillon, (volg voor de groentebouillon de link) zout, zeebaarsfilet, maizena.

Voeg alle ingrediënten in een wok met dikke bodem en laat aan de kook komen. Laat koken totdat de wortel en bloemkool gekookt zijn. Doe de limoensap bij de saus en bindt de saus met een beetje maizena opgelost in koud water.

Doe ondertussen zout op de vis en stoom deze in een stoompan totdat de vis gaar is maar nog wel stevig. Dat duurt, afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de filet, zo’n 12 minuten. Houdt de vis warm.

Doe de saus op de vis en serveer met witte rijst, eventueel een gebakken uitje en fijngesneden bosuitjes.

IMG_8994

 

2 reacties

  1. Klinkt allemaal heerlijk, maar limoen staat op de SIGHI lijst op hoog in overige amines en histamine liberator en scoort een 3 (hoogste) voor incompatibility. Ik durf dat niet te proberen… Is het verschillend per persoon of je iets kunt verdragen?

    Like

    • Het blijft inderdaad lastig, zeker met al die verschillende lijstjes. Houd goed in de gaten dat voor iedereen de drempel verschillend is en dat daardoor de één meer kan hebben dan de ander. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Daarom is het zo belangrijk om, bij voorkeur met een diëtiste, een eliminatie/ provocatie- dieet te doen om voor jezelf uit te zoeken wat je wel en niet verdraagt. Mijn lijst werkt voor mij en die helpt mij als een ‘richtlijn’ om op de rit te blijven en om nieuwe ideeën op te doen. En die deel ik graag. Limoen verdraag ik met mate maar ook niet altijd afhankelijk van mijn conditie en wat ik verder al heb gegeten. Daarbij is histamine ook nog eens stress-gerelateerd en dat kan ook van invloed zijn op wat ik op een bepaald moment verdraag. Het is helaas toch een kwestie van uitproberen met alle, soms vervelende, gevolgen van dien…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s