recepten, restaurant
Een reactie plaatsen

Koe of kokosnoot?

Nagerechten blijven altijd een dingetje. In zoete gerechten zit vaak vanille of kaneel als smaakmaker en dat zijn een paar van de ingrediënten die bij mij onherroepelijk een nare reactie geven. Speculaaskruiden hebben hetzelfde effect en dat betekent dat de Sinterklaastijd met chocoladeletters, pepernoten en speculaaspoppen ‘snoeptechnisch’ niet aan mij besteed is.

Deze rijstpudding met fruitcompôte is een heel simpel maar lekker nagerecht dat ik voor het eerst heb gegeten in het restaurant Three Buoys in Ryde aan de kust op de Isle of Wight. Ze hadden sowieso heerlijk gekookt en rekening gehouden met mijn wensen.

Het was gemaakt van dessertrijst met koeienmelk maar ik heb het bereid met kokosmelk. Vind ik persoonlijk lekkerder. In het restaurant heb ik het gegeten met rabarber, thuis met mangocompôte en bosbessensaus waarbij de mango mijn absolute favoriet is omdat die zo goed combineert met mijn favoriete kokosmelk. Natuurlijk ook een kwestie van smaak. Voor rabarber is het nu  niet het goede seizoen dus dat wil ik later uitproberen als het weer vers beschikbaar is.

kokosnoot

Ingrediënten voor de rijstpudding: 500 ml kokosmelk of halfvolle melk, 100 gram dessertrijst en twee eetlepels kokosbloesemsuiker. 

Doe de ingrediënten voor de rijstpudding in een pan en laat 12 minuten zachtjes koken, eventueel twee minuutjes langer om de rijst extra zacht en smeuïg te maken. Begin ondertussen aan de saus van je keuze:

Ingrediënten voor de mango-compôte: 1 mango, in kleine blokjes gesneden, 1 eetlepel abrikozenjam, 25 gram roomboter, 1 flinke eetlepel kokosbloesemsuiker. 

Laat de boter smelten en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe. Laat zachtjes sudderen totdat het in 10 minuutjes een mooie compote is geworden. Heb je liever een saus zonder stukjes in plaats van een compôte, dan gebruik je de staafmixer om er een egale saus van te maken.

Ingrediënten voor bessensaus: 150 gram blauwe bessen, 1 flinke eetlepel kokosbloesemsuiker, 60 ml water, 1 eetlepel citroensap en  theelepel maizena.

Doe de bessen, de helft van het water, de suiker en de citroensap in een pannetje en laat de bessen in 7 minuten zacht worden en barsten. Meng ondertussen de rest van het koude water door de maizena en voeg het egale papje toe aan de bessensaus. Laat nog even doorkoken en klaar.

Doe de rijstpudding in 2 kommetjes of 4 kleinere en serveer met een beetje compôte of saus. Ik vind het koud het lekkerst, mijn huisgenoot eet het liever warm. Opnieuw een kwestie van smaak….

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s