culture, recepten
Een reactie plaatsen

Bhutaanse kip Curry

Bhutan is een land met een heel ander ritme dan wij in het Westen gewend zijn. Het Boeddhisme is onderdeel van ieder element van het leven en de dag kent vele rituelen. Het biedt houvast en verklaart mogelijk de rustige, kalme houding van de Bhutanen. We zien dat terug bij de vele stupa’s die we bezoeken. Een stupa is de geest (mind) van de Boeddha, de Boeddha beelden zijn het lichaam en een derde belangrijk element wordt gevormd door de geschriften (speech). Een stupa laat ook het pad naar de verlichting zien. Mind, body, & speech is een terugkerend thema. Bij het groeten van Boeddha wordt eerst het hoofd aangeraakt, want het lichaam zondigt, bijvoorbeeld door het eten van vlees, dan wordt de mond aangeraakt want je kan slechte dingen gezegd hebben en tenslotte wordt het hart aangeraakt want je kan slecht over anderen hebben gedacht .

IMG_6736.jpg

Onze gids Ugyen werkt in het seizoen in het toerisme en daarbuiten helpt hij zijn ouders op de boerderij. Wij in het Westen pushen mensen misschien wel te hard maar hier in Bhutan worden ze niet echt uitgedaagd, lijkt het wel. Dat wordt ook aangehaald in een artikel in de lokale krant, de Kuensel, waarin de wijze van omgaan met werk wordt gezien als één van de knelpunten voor verdere ontwikkeling.  Zelfvoorzienend zijn is belangrijk en de gemeenschap waarin wordt geleefd staat boven alles. Iedereen kent iedereen. De festivals zijn belangrijke gebeurtenissen ter voorbereiding op een volgend leven maar vooral ook een sociaal gebeuren. Ook Ugyen lijkt iedereen te kennen die we tegenkomen. Hij vertelt prachtige verhalen over mythische figuren, forten en tempels en de betekenis van de taferelen op de schilderijen die we zien.

IMG_6501

Hij heeft erover gelezen maar heeft zijn kennis vooral opgedaan via verhalen, het is een cultuur van overleveringen. Als we in Punakha zijn vertelt hij over de Devine Madman die op onorthodoxe wijze de vruchtbaarheid predikt. Door deze onorthodoxe teaching en zijn liberale sexuele opvatting krijgt de fallus veel aandacht. Er komen veel kinderloze echtparen in de tempel in Punakha en er is een boek te zien met kinderen die met dank aan de blessings van deze tempel zijn geboren.

Mensen vertellen hier dus meer dan dat ze lezen. Dat ervaren we ook met mijn dieet, echt gelezen wordt het niet, ze horen me liever vertellen om er vervolgens op in te spelen. En dat lukt heel goed! Vaak heel simpel want er wordt heel erg seizoengebonden gekookt. Erg lekker en vers, en daarom heb ik het recept gevraagd van deze Bhutaanse kip.

Ingrediënten: 200 gram kipfilet, 200 gram uien, 20 gram knoflook, 20 gram gember, zout naar smaak, 500 ml water, en 50 ml. koolzaadolie om in te bakken. 

Gril de kip in een grillpan en zet apart. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Bak de knoflook en gember aan en voeg de ui toe, laat sudderen totdat de ui zacht is. Voeg de kip, het water en zout naar smaak toe en laat sudderen totdat de kip zacht is. Lekker met gestoomde bimi en rode rijst!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s