recepten
Een reactie plaatsen

Gevaarlijke pietermannen

Laatst zag ik bij mijn viswinkel Pietermannen liggen. Bijvangst werd mij gezegd en erg lekker volgens de verkoper. De pieterman deed wel vaag een lichtje bij me branden maar het hoe en wat wist ik niet meer. Dus thuis snel wat achtergrondinformatie opgezocht en zo blijken deze visjes te behoren tot de giftigste dieren van Europa. Heb ik dus net gekocht, om op te eten nota bene…pieterman witDe eerste rugvin van de pieterman bevat 5 of 6 doornige vinstralen, die in verbinding staan met een gifklier aan de basis van deze vinstralen. Zwemmers lopen kans om op een pieterman te trappen omdat ze zich op de bodem van de zee in het zand bewegen, en dat kan een steek in de voet veroorzaken. Wees gerust, een steek van een pieterman is voor een mens in het algemeen niet dodelijk, maar wel zeer pijnlijk. Indien de steek niet snel wordt behandeld kan deze pijn maanden aanhouden. Herman de Blijker zegt over het visje dat het stevige visvlees kan concurreren met de luxe smaak van een dure platvis maar de pieterman is tien keer goedkoper. Hij noemt het beestje de kogelvis van de lage landen omdat de dood bij iedere hap over de schouder meekijkt. Spannend hoor, maar een ware fugu-meester weet het gevaar te keren.

Ingrediënten: 4 pietermanfilets, zeezout, 1 eetlepel ghee. Voor de risotto: 150 gram aboriorijst, groentebouillon, groene aspergepunten, doperwten, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook.

Ik heb de visfilets heel simpel in een koekenpan gebakken. Eerst een beetje zeezout erover gedaan en in een beetje ghee op de huid gebakken. Een keertje keren en nog een keertje terug op de huid voor een knapperig velletje dat goed eetbaar is. Erg lekker inderdaad, zeker met mijn eerder opgetekende risotto ter vervanging van de kabeljauw en met als enige wijziging deze keer een heerlijke zachte geitenkaas van de Saanenhof in plaats van de geraspte geitenkaas. Dat geeft de risotto een meer romige smaak die  het stevige vlees en de volle smaak van de vis goed tot zijn recht laat komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s