recepten
Een reactie plaatsen

Fish & Chips

Fish and chips is een ‘Oer-Britse fastfood maaltijd’  die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke aardappelfrieten. Er kan gekozen worden uit diverse vissoorten. De meest voorkomende zijn kabeljauw en schelvis maar eigenlijk kan alle witvis. Op de balie staat over het algemeen een fles azijn en zout voor over de chips. Mayonaise over de chips is zeldzaam.

kabeljauw

De fish and chips werd vroeger  in een krant gewikkeld meegenomen. Tegenwoordig is dit door hygiënewetgeving niet meer mogelijk (het eten kan besmet raken met chemicaliën uit de drukinkt). Nu wordt de snack verpakt in speciaal papier, vaak bedrukt alsof het krantenpapier is.  Een kenmerk van de Engelse frieten is de textuur: deze is vaak slap en vet. Deze heeft niet mijn voorkeur en daarom maak ik de frieten, zoals gebruikelijk,  lekker dun en knapperig, in de air-fryer. De vis gaar ik in de oven met een laagje van bloem, olijfolie met zout en tijm en tot slot gewenteld in verkruimeld oud brood.

Ingrediënten: kabeljauw, beetje bloem, olijfolie, zout, tijm,  en kruim van oud brood, citroen, bakpapier voor in de oven. Voor de frieten: kruimige aardappelen, b.v. bonken, en een eetlepel olijfolie.

Schil de aardappelen, snijd in dunne reepjes.  Laat de frieten minimaal 30 minuten weken in koud water. Verwarm de airfryer voor op 160 °C. Dep de frieten goed droog, vermeng met een eetlepel olijfolie en bak ze 18 minuten voor. Zet apart.

Verwarm de oven voor 200 graden Celsius. Wentel de stukken vis in de bloem, dan in de olie met zout en tijm en vervolgens in de broodkruim. Zet ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de vis zacht is en het korstje knapperig.

Ondertussen bak je de frieten af op 180 °C in ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Halverwege het mandje een keertje schudden.

Niet zo typisch Brits, maar simpel en snel gemaakt. Lekker met een schijfje citroen, een groene salade en een sausje van Griekse yoghurt met bieslook en mierikswortel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s