culture, inspiratie
Reacties 3

Histamine-arme wijn

Ik ben een liefhebber van witte wijn maar daar zit wel veel histamine in. Daarom geef ik hele jonge single vineyard sauvignon blanc af en toe ‘het voordeel van de twijfel’. Deze wijn is over het algemeen redelijk jong, puur en niet gerijpt op eiken vaten. Dat gebeurt nogal eens met Chardonnay. Ondertussen weet ik echt wel dat ik het beter helemaal kan laten staan en dat ik het van mijn lijstje ‘toegestaan’ af zou moeten halen. Maar ja, het is lekker, en ik associeer het met gezelligheid.

In Duitsland en Oostenrijk zijn er webshops te vinden die histamine-arme wijnen verkopen en die zijn we eens nader gaan bekijken. Let wel, het is histamine-arm want histaminevrij is ondoenlijk. In eerste instantie kwamen we uit bij een proeverij van een webwinkel in Duitsland en dat bleek een online verkooppunt te zijn van iemand die ook histamine-intolerant is. Nog leuker is dat we een wijnproducent hebben gevonden die zijn best doet het histaminegehalte in de wijnen zo minimaal mogelijk te laten zijn en die de wijnen in een laboratorium laat analyseren op de hoeveelheid histamine: Weingut Fuchs in Flörsheim-Dalsheim, niet ver van Mannheim, in het Zuidwesten van Duitsland. We kunnen er in een paar uur zijn! Het huis vindt zijn oorsprong in 1626 en heeft een lange familietraditie. Van het werk in de wijngaarden en de kelders tot en met de verkoop houden zij alles in eigen beheer. Ze hebben heel veel verschillende druivensoorten en dat is kenmerkend voor dit wijngebied.

We mogen langskomen en proeven een paar smakelijke witte wijnen. De vrouw van eigenaar Hans-Jacob Fuchs, Hildegard, vertelt over de wijnen. Histamine-arme wijnen worden gemaakt door laat te oogsten, gezonde druiven te hebben, en het sap gelijk te filteren zodat de blaadjes en beestjes niet mee worden geperst voordat de wijn fermenteert. Die zorgen voor vuil en dus histamine. Schoon werken is dus de crux!

Er worden kunststof kurken gebruikt zodat ook deze de wijn niet vervuilen. Alleen de oude wijnen krijgen echte kurken omdat de kunststof kurken te veel lucht doorlaten om de wijn zich goed te laten ontwikkelen.

De wijn mag niet histamine-vrij, histamine-arm, of gezond worden genoemd omdat er alcohol in zit maar ik word er zeker blij van. We besluiten van alle histamine-arme wijnen een fles mee te nemen om die te testen en uit gewoonte een doos sauvignon blanc, gewoon omdat dat goed voelt en bovenal omdat die heerlijk smaakt!

3 reacties

 1. Heel hartelijk bedankt voor het geweldig artikel en je vriendelijke aanbeveling!
  Vele mensen met een histamine intolerantie geloven, dat ze nooit wijn mogen drinken, omdat de overzichten van de toegestane dranken wijn meestal volledig verbieden.

  Like

 2. Pingback: Blue zones en histamine | lovefoodculture

 3. Andreas zegt

  Ik kan inderdaad Weingut Fuchs aanbevelen. Prima, smaakvolle, histamine-arme wijnen, die gemakkelijk te bestellen zijn in hun webshop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s