recepten
Een reactie plaatsen

Robuuste appeltaart met gele room

Het is lang geleden dat ik iets zoetigs op de site heb gezet en met de feestdagen in zicht en dus het bedenken van allerlei menu-opties, is het een mooie gelegenheid om weer eens iets nieuws te doen. Want, hoewel lekker en alom geprezen, wil ik niet eeuwig dezelfde mango/kwarktaart op het menu zetten. Deze eerlijke appeltaart heb ik getest op mijn nichtje Marit. Ze vond het erg lekker en heeft een flink stuk mee naar huis genomen in het trommeltje dat ze toevallig in haar tas had zitten. Het is een frisse appeltaart, heel erg lekker en vierkant, dus mooi om te delen in een groot gezelschap want in heel veel blokjes te snijden.

De gele room heb ik niet gemaakt met de gebruikelijk vanille omdat dat een echte killer voor mij is. In plaats hiervan heb ik verse gember gebruikt. Geweekt in de melk geeft dat een hele verrassende, subtiele smaak aan de room!

taartpunt

Ingrediënten gele room: 500 ml volle melk, 6 eidooiers, 120 gram suiker, 25 gram bloem, 20 gram verse gember aan plakjes gesneden.

Klop de eidooiers met de suiker luchtig. Kook in de tussentijd de melk. Laat de gember weken in de melk. Voeg de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.

Vis de gember uit de melk en voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5 – 10 minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat. Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes    ontstaan. Als het mengsel helemaal afgekoeld is zet je het in de koelkast om nog meer op te stijven.

Ingrediënten appeltaart : 6 goudreinetten, 300 gram bloem, 150 gram witte basterdsuiker, 180 gram koude boter, 2 eidooiers, 1/2 citroen.

Meng de bloem met de basterdsuiker. Doe hierbij de rasp van de schil van de citroen (alleen het gele). Voeg de blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg. Voeg de los geklopte eidooiers toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.

Schil de appelen en snijdt deze in plakjes. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren en laat de smaak in de appel trekken. 

Ingrediënten kruimeldeeg: 50 gram boter, 50 gram bloem, 50 gram suiker.

Meng de boter, suiker en de bloem totdat er een soort van broodkruimels ontstaan.

Vet een springvorm van in met boter en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleedt de vorm hiermee. Breng de laag gele room aan op het deeg. Leg hier bovenop de appeltjes en druk deze licht aan. Sluit vervolgens af met het kruimeldeeg, bestrooi de hele taart hiermee.

Doe de taart 60 minuten in de oven op 160 graden. Wordt de taart tussentijds te donker, dek hem dan af met laagje aluminiumfolie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s