culture, recepten
Reactie 1

Met dank aan de smaakbijbel

Gisteren heb ik de smaakbijbel erbij gepakt om de artisjok die ik nog had liggen te combineren met andere smaken. Meestal kook ik deze, zuig de blaadjes ter plekke aan het aanrecht uit en verdeel de bodem, als één van de ingrediënten, op mijn favoriete pizza.

Met dank aan de smaakbijbel van Niki Segnit heb ik deze keer gekozen voor een combinatie met zeeduivel omdat artisjok volgens dit boek goed combineert met schaal- en schelpdieren. Die kan ik natuurlijk niet eten met mijn histamine-intolerantie. De smaak van zeeduivel is echter net zo verfijnd en vergelijkbaar met die van kreeft. Het is een soortgelijke, karakteristieke zoete smaak. Vandaar. De smaken combineerden inderdaad goed. Mijn disgenoot vond de artisjok wel wat heftig maar ik houd er gewoon heel erg van. Leuk zo’n experiment. De smaakbijbel is echt een geweldig inspirerend boek!

img_1625

Ingrediënten voor de artisjok creme: de bodem van 1 artisjok, 45 minuten gekookt in water met een snufje zout, 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel olijfolie, 1 shisoblad, wat takjes bieslook en 20 gram jonge zachte geitenkaas. 

De ingrediënten in een blender doen en goed mixen. Breng het op smaak met een beetje zout en/of limoensap.

Ik heb er zeeduivel bij gemaakt uit de oven, ingesmeerd met een mengsel van een aan ringetjes gesneden bosuitje, een beetje geraspte limoenschil, een lepeltje droge witte wijn, wat zout en een fijngesneden jalapeno pepertje. Op het ruime bakpapier een paar schijfjes limoen leggen en de zeeduivel inpakken in het bakpapier en 20 minuten laten stoven in de oven op 180 graden.

De zoete aardappel heb ik in dunne reepjes gesneden en met een lepel olijfolie in 18 minuten in de airfryer goudbruin gebakken op 180 graden en afgemaakt met een beetje zeezout. Echt een lekkere combinatie van verschillende smaken!

img_1617-3

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s