recepten
Een reactie plaatsen

Okonomiyaki

Een heel leuk gerecht uit Japan en specialiteit van Hiroshima is okonomiyaki. Ik heb het zelf niet gegeten in Japan omdat er te veel ingrediënten inzaten die niet geschikt zijn voor iemand met een histamine-intolerantie. Wel heb ik een fotoreportage gemaakt van de ‘making of’. Het is een soort pannenkoek met heel veel kool, die op een hete plaat gebakken wordt. Het verhaal gaat dat er na de oorlog niet zo veel te eten was (behalve kool) en dat zodoende dit gerecht is ontstaan. Oorspronkelijk gaat er dashi-bouillon van bonitovlokken (katsuobushi oftewel de schaafsels van een gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijnsoort) en kombu (een soort bruinwier, oorspronkelijk uit de zee rond het Japanse eiland Hokkaido) in. Het zal duidelijk zijn dat ik de dashi vervang voor mijn eigen, gebruikelijke groentebouillon. Het gefermenteerde en gerookte goedje zou me niet goed bekomen. Het doet natuurlijk wel wat af aan de oorspronkelijke ‘umami’-smaak. Daarom geef ik hier ook de ingrediënten voor de originele versie van okonomiyaki want de familie vond het heerlijk met zeevruchten, spek en mayonaise en de speciale okonomiyakisaus. Die zijn ongeschikt voor mij en anderen met een histamine-intolerantie dus maak je eigen, verstandige, keuze!

Ingrediënten voor de pannenkoeken: 160 ml. bouillon, 160 gram zelfrijzend bloem, snufje zout, 2 theelepels suiker, en 1 theelepel bakpoeder.  Verder voor 4 personen: 1/2 spitskool, 4 lente-uitjes, 200 gram taugé, 4 eierdooiers, (fijn buikspek,  voor de liefhebber), verse gember, yoghurt en verse wasabi of mierikswortel, en olie.

Maak de bouillon en laat goed afkoelen. Maak de spitskool schoon, was en dep droog. Snijd in kleine reepjes. Snijd de lente-uitjes in kleine ringen en was en droog de taugé. Meng de bloem, het zout, de suiker en de bakpoeder en haal alles door een fijne zeef. Doe in een kom en voeg beetje voor beetje de bouillon toe. Meng het goed.

Verwarm de teppanyaki plaat en als je die niet hebt een koekenpan. Op een BBQ kan ook! zelf heb ik een plaat van geëmailleerde gietijzer die op de Weber kan. Weer eens iets anders en een leuk experiment!

okonomiyaki3

Verwarm een beetje olie en bak de groente, Schuif opzij en bak de pannenkoekjes. Doe de aangebakken groente op de pannenkoekjes en laat sudderen onder een deksel. Keer om en voeg de eidooier toe en leg op een nieuw pannenkoekje.  Duw niet plat maar zet de deksel er weer op. Je kan nu dus eventueel wat plakjes spek toevoegen op het deeg voor de liefhebber, omdraaien en ongeveer 4 minuten bakken. Draai weer om en laat nog 5 minuten bakken op een lager vuurtje. Herhaal dit een paar keer. Hier komt gevoel om de hoek kijken.  Doe over in een ijzeren schaaltje, te koop in Aziatische supermarkten. Werk naar smaak af met stukjes vers gebakken witvis (of voor de niet door histamine beperkte gasten, garnalen of andere schaaldieren).  Doe er tenslotte een sausje van yoghurt met verse wasabi op, of, indien dat er niet is, met wat geraspte mierikswortel. Ter plekke werd er mayonaise bij geserveerd en een speciale okonomiyakisaus, waarschijnlijk ook te krijgen in een Aziatische supermarkt maar vanzelfsprekend ongeschikt voor mij. Wel lekker en geschikt: verse gember!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s