recepten
Een reactie plaatsen

Soba noodles met groente-tempura

Tijdens onze reis door Japan hebben we in Matsumoto in een Ryokan gelogeerd. Een Ryokan is een traditionele herberg vaak met een onsen. Voor je de Ryonkan ingaat doe je je schoenen uit en krijg je slippers. Als je het opstapje van je kamer ingaat doe je je slipper uit en loop je op je blote voeten. In de Ryokan draag je een Yukata. De mouwen van een mannelijke Yukata zijn iets korter dan die van de vrouwen. Ook de Japanners dragen allemaal hun Yukata of het pakje dat je eronder draagt. De onsen is een thermaal bad van een natuurlijke bron met mineralen en lekker warm.

We hebben natuurlijk ook het kasteel van Matsumoto bekeken. Het is rond 1590 afgebouwd en 1 van de 3 kastelen die er nog zijn in Japan. Het is er druk op de smalle trappen van het kasteel, die erg stijl zijn. Dat was om vroeger de binnendringende tegenstanders eenvoudig naar beneden te kunnen gooien.

Na in de stad enkele restaurantjes te hebben bekeken, hebben we gekozen voor de noodle man bij  het station die we bij aankomst met de trein al hadden gezien. De noodle man maakt eerst dunne plakken en snijdt deze daarna heel zorgvuldig in sliertjes. Matsumoto is bekend om zijn Soba noodles (そば), waar minstens 30% boekwijt in zit. Het menu was in het Japans, dus door plaatjes aan te wijzen hebben we noodles gerechten met tempura gekozen. Gisteren heb ik dat nagemaakt. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de soba-noodles heb meegenomen uit Japan…

De dipsaus is niet geschikt voor mij in verband met mijn histamine-intolerantie maar de familie vindt het erg lekker. De mate van slurpen geeft aan, hoe geoefend je bent in het noodles eten. Mijn zoon was tegen het einde van de vakantie vergevorderd 🙂

Ingrediënten voor de soba-noodles: 150 gram soba-noodles, wasabi, 1/2 vel nori en 2 bosuitjes

Ingrediënten voor de saus: 4 dl. water, 1 dl. mirin, en 1 dl. sojasaus.

Breng water aan de kook en kook de noodles 5 minuten en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken. Verdeel de noodles over 2 schaaltjes en garneer met een beetje nori. Leg de gesneden en gewassen bosuitjes en de bij voorkeur verse wasabi op een klein schaaltje. Dat is om  naar smaak door de saus te doen of, in mijn geval, over de noodles te strooien. Doe de saus in een klein kommetje. Eet met stokjes en dip de noodles in de saus en vooral goed slurpen om over te komen als een geoefend noodles-eter!

soba-noodles

Ingrediënten voor de groente-tempura:  broccoli, zoete aardappel, aubergine, asperges naar keuze, koolzaadolie, zeezout.

Ingrediënten voor het beslag van de tempura: 2 dl. ijskoud koolzuurhoudend water, 1 eigeel, 100 gram bloem

Meng het beslag en zet weg in de koelkast. Verhit de koolzaadolie tot 170 graden in een wok. Dompel de stukjes gesneden groenten in het ijskoude beslag en laat voorzichtig in de olie glijden. Frituur ongeveer 30 seconden per kant. Laat de tempura uitlekken op keukenpapier en serveer met dezelfde saus als van de soda-noodles of met een beetje zeezout. tempura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s