food
Reacties 3

Geitenkaas van de saanenhof

Ik eet alleen hele jonge geitenkaas en die haal ik bij de Saanenhof in Heeze omdat dat de enige plaats in de omgeving is waar je die kan krijgen. In supermarkten en speciaalzaken is de jongste soort over het algemeen jongbelegen en dat is voor mij te oud, te veel biogene aminen oftewel te veel gerijpt. Een paar weken geleden werd ik verrast door Maria die samen met haar man Jan het bedrijf is begonnen in 1980. Door de kaas in te sealen, ontwikkelt het zich niet verder. Jonger ga ik het niet krijgen, ze maken een kaas, speciaal voor mij, en houden ‘m jong. Ik heb het geproefd en het is waar. Hoe geweldig is dat?

Familiebedrijf

Alle gerechten die ik maak waar geitenkaas in zit, maak ik dus met deze kaas. De naam Saanenhof komt van het ras van de geiten: Saanen. Dagelijks wordt op deze boerderij rauwmelkse kaas gemaakt van de melk die die dag beschikbaar is, zomer en winter dus de hoeveelheid fluctueert met de jaargetijden. Via het elke in de melkcarrousel in de grote stal onder leiding van zoon Jan, wordt de melk via een ingenieus systeem rechtstreeks afgevoerd naar de kaasmakerij waar de melk direct op de juiste temperatuur wordt gebracht. Dochter Karin en schoonzus Corina, echtgenote van Jan, maken afwisselend de kazen volgens het recept van vader Jan. Het bedrijf is bijna volledig zelfvoorzienend, van de watervoorziening tot aan het voedsel voor de geiten, alles op eigen grond en een eigen beheer, vanaf 1984 biologisch en sinds 1997 op biodynamische wijze.

_S4B1861

Puur natuur

De Saanenhof maakt uitsluitend kazen van de melk van de eigen geiten. Daardoor kan de melk zo vers worden verwerkt. Ook de geiten worden in hun waarde gelaten, ze worden niet onthoornd en er worden geen trucs gebruikt om ze eerder te laten lammeren. Er wordt volledig vertrouwd op de natuur. En wat de melk en de kaas betreft geldt hetzelfde, de melk wordt gebruikt zoals die uit de geit komt en wordt dus niet afgeroomd. Na de kaasbereiding wordt de weimelk aan de eigen dieren gevoerd.

Milieu

De melk voor de geiten wordt niet onnodig getransporteerd, gepasteuriseerd en gecentrifugeerd. Het grootste gedeelte wordt direct na het melken verwerkt. bovendien wordt het voer voor de geiten in de direct omgeving geproduceerd op de landerijen die liggen in de kempen, verspreid over de Strabrechtse Heide en het stroomgebied van de kleine Dommel en de Sterkselse Aa. Dit bespaart ook nog eens vele transportkilometers. De percelen liggen voornamelijk in natuurgebieden waarbij met de natuurlijken rekening wordt gehouden. Denk bijvoorbeeld aan perceelsranden en slootkanten die niet of nauwelijks bemest worden, uitgestelde maaidata en uitsluitend gebruik maken van de vaste mest van de eigen veestapel.

_S4B1961

Kortom, een echt streekproduct met oog voor het milieu en met passie gemaakt door alle betrokkenen. Dat is dan ook de reden dat wanneer er geitenkaas gebruikt wordt in mijn recepten, en dat gebeurt nogal eens, ik dat doe met de zeer jonge- en smakelijke geitenkaas van de Saanenhof. Op zaterdag zijn ze te vinden op de duurzame markt op het Wilhelminaplein in Eindhoven.

salade geitenkaas-peer

3 reacties

  1. Pingback: Pietermannen | lovefoodculture

  2. Pingback: Bietjes als voorgerecht of salade | lovefoodculture

  3. Pingback: Blue zones en histamine | lovefoodculture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s