culture, inspiratie
Een reactie plaatsen

Oerkracht

Ik ken Koen al heel lang. Het is een middelbare schoolvriend van mijn zoon. Ze zijn allebei in dezelfde stad gaan studeren en hebben zelfs even in hetzelfde huis gewoond. De jongeman die tegenover me zit, breed en gespierd, is een verschil van dag en nacht met het magere, lange mannetje dat ik mij herinner van een kinderfeestje. Zijn open blik is echter niet veranderd.

Koen is een fanatieke sporter en dat is de reden dat ik bij hem langs ben gegaan, ik ben benieuwd naar hoe hij omgaat met voedsel. Mijn zoon vertelde mij ooit dat hij niets met voedsel heeft en het slechts ziet als brandstof voor zijn lichaam. Ik hoop ook een paar tips te krijgen over hoe ik meer uit mijn sport kan halen en op ‘een makkelijke manier’ mijn vetpercentage kan verlagen.

We beginnen met een paar foto’s in de sportschool. We hebben kort een aparte ruimte tot onze beschikking omdat er geen andere sporters op de foto mogen en dat valt anders niet mee met al die spiegels om jezelf en anderen in de gaten te houden. De groepsles met vooral ouderen begint om 11.00 uur dus Koen doet zijn oefeningen die hij zo’n 4x per week doet: squatten, bankdrukken en deadliften. Fitness en een zo laag mogelijk vetpercentage behoren tot het verleden. Hij zit nu op een percentage van 16 a 17 % en dat vindt hij prima. De spieren zijn niet meer het belangrijkst en bovendien is het stressvol om er steeds mee bezig te zijn. Powerliften doet hij voor zichzelf. Hij traint nu voor de kwalificatiewedstrijden en het NK powerliften in juni en September en wil meedoen in de gewichtsklasse -93kg. Hij weegt nu een paar kilo meer en gaat zelfs nog gewicht opbouwen. Voor de kwalificatiewedstrijden wil hij meedoen in de categorie -105 kg. Om zich te plaatsen voor het NK hoeft hij zich niet perse in dezelfde klasse te kwalificeren.

Mijn eerste les volgt al snel. Koen traint zo’n 4x per week een paar uur. Het is vooral volume draaien. ‘Het is eigenlijk best saai’, concludeert Koen. Het is een kwestie van ‘vermoeiing opbouwen’, een term die ik nog nooit heb gehoord maar wel een bepaald beeld bij mij oproept. Op 60 tot 85% van je kunnen squatten, drukken en liften en toewerken naar een testmoment waar je op je maximale kunnen presteert. Voor Koen is dat bij het squatten tot nu toe180 kilo, bij het bankdrukken 125 kilo en bij het deadliften 210 kilogram. Ik ben ernstig onder de indruk. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een schema van duurloop en sprint bij het hardlopen. Daar kan ik iets mee want ik loop als sprinter eigenlijk per definitie te hard van stapel waardoor ik het niet langer dan een half uurtje volhoudt. Maar ik ben wel snel. Wil ik mij verbeteren dan moet ik dus temporiseren en een serieus schema volgen…

Koen heeft sinds kort een coach die hem begeleidt naar de kampioenschappen. Zij helpt hem met schema’s en een nog betere techniek om een maximale hefboom te bereiken. De puntjes worden op de i gezet. Verder heeft zij hem gewezen op het belang van een juiste ademhaling. Het was me al opgevallen bij de fotosessie, Koen haalt heel bewust heel diep adem via het middenrif en dat geeft een enorme boost. Hij suggereert dat ik het maar eens moet proberen met een gewicht van 10 kg op mijn buik en dan via mijn middenrif uitademen. Ook dat ga ik proberen, en ik denk aan de positieve effecten van mijn vroegere pilateslessen.

_S4B7249

Dan praten we verder over zijn eetgewoontes. Zoals eerder gezegd was dat vroeger, in mijn beleving, nogal onorthodox: alles ten dienste van het lichaam en bovenal veel. Dat is ondertussen veranderd. Het moet lekker zijn, eiwitrijk en het moet veel calorieën bevatten. Het hoeft niet perse gezond te zijn, met een kapsalon maak je Koen ook erg blij. Zo’n 4 dagen per week kookt hij zelf en hanteert daarbij een systeem van 2 pannen, eentje voor 400 gram rijst of 500 gram pasta. De ander voor een prutje van 500 gram vlees en 400 gram groente. Meestal kookt hij voor 2x, een grote- en een kleine maaltijd. Hij geeft niet om een Hollandse pot, Italiaans heeft zijn voorkeur. Hij is een arme student, een werkstudent nu de studiefinanciering er niet meer is, dus het is vooral kip en gehakt dat hij eet. Vis bijna nooit, alleen kibbeling, en dat is eigenlijk al zo vanuit zijn ouderlijk huis. Ooit was hij in Noorwegen op vakantie en hij vertelt stralend over de beschikbaarheid van zalm. Dat is dus geografisch bepaald. Als hij het geld had, dan zou hij biefstuk en zalm kopen.

Een ontbijt bestaat uit een omelet of een tosti. Op mijn vraag hoeveel eieren hij eet per week, antwoordt hij een doos van 12 maar in 1 omelet zitten maar zo 7 eieren. Tosti’s zijn ook favoriet als ontbijt. Tussendoor geniet hij van fruit, een appel of banaan en soms een mango. Na de training drinkt hij vooral chocolademelk, een goede bron van eiwitten en suikers. Hij eet 3 a 4x per dag plus tussendoortjes, vooral bananen zijn favoriet. Hij vult zijn dieet aan met een vitamine-D supplement en visolie vanwege de goede omega-3 oliën, door het gebrek aan vette vis in zijn eetpatroon. Vanwege het vele sporten gebruikt hij creatine als supplement. Dit bevordert kracht en uithoudingsvermogen.

Koen wordt blij van sporten en het optrekken met vrienden. Hij is, stelt hij, geen control freak, zijn vrije tijd besteed hij aan sporten en leven. Hij verbaast zich over de afstandelijkheid in de maatschappij, iedereen die bezig is op zijn eigen mobiel dat ten koste gaat van echte interactie. Het mag wat hem betreft wel wat spontaner. Hij is zijn bachelor bedrijfskunde aan het afronden en ziet zijn toekomst met vertrouwen tegemoet, en ik met hem. Ook hier straalt hij kracht uit, al heeft hij nog wel wat keuzes te maken. Volgt hij zijn hart en gaat hij verder in de sport of gaat hij door met een master in zijn huidige vakgebied? Een combinatie zou prachtig zijn. Hij herinnert zich een week op de middelbare school waarin een snuffelstage werd georganiseerd om een idee te geven over eventuele, toekomstige werkomgevingen. Hij heeft toen een week op kantoor gezeten en toen al ervaren dat niet zijn ding is.

Voor de powerlifting wedstrijden moet hij afvallen om in de gewenste gewichtsklasse mee te kunnen doen. Ik vraag hem hoe hij dat gaat aanpakken en hoop natuurlijk ook om hier weer mijn voordeel mee te kunnen doen. Het is eigenlijk heel simpel: gewoon minder eten, overal wat minder van zodat je langzaam afvalt en de spiermassa behouden blijft.

Hij beschouwt fruit, groente en vitamine als gezond maar het moet tegenwoordig vooral lekker zijn en voldoen als brandstof voor het vele sporten. Hij experimenteert met nieuwe dingen en speelt met kruiden. Wat hij echt lekker vindt, is lasagne, een kapsalon, de goulash van zijn moeder, kip tandoori en de kip jambalaya van Knor. Samengestelde worsten als salami en chorizo zijn ook favoriet. Van wat hij lekker vindt, kan ik helaas maar weinig tot niets eten. Als hij dit hoort, kijkt me vol medelijden aan. Zelfs in de goulash van zijn moeder zit vermoedelijk paprika. Toch vraag ik hem om haar recept voor mij te achterhalen zodat ik een histamine-proof versie kan maken die ik wel kan eten. Hij vraagt spontaan of hij dan mag komen eten. Leuk! Wordt dus zeker vervolgd. Ik heb een gebraden kip en een oerhammetje meegenomen van de ook bij hem bekende keurslager uit ons dorp. Mijn zoon is er dol op en ook student, vandaar. En na dit gesprek, denk ik dat het Koen ook wel zal bevallen. Een oerhammetje voor oerkracht.

oerham

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s