recepten
Een reactie plaatsen

‘Sort of’ moussaka

Mijn nichtje heeft een tijdje bij ons gewoond omdat ze ver van huis ging studeren en nog geen woonruimte had. Nu wel maar ze komt af en toe nog gezellig langs en dan kiest zij wat we zullen eten. Meestal wordt het pizza maar ook risotto en moussaka behoren tot haar favorieten. En niet alleen van haar. Deze ovenschotel is in de loop der tijd verder geëvolueerd. Zo zijn de aardappelen nu zoete aardappelen geworden en laatst vroegen we ons af of we het nog wel moussaka kunnen noemen. Maar ja, hoe noemen we het dan? Vandaar dat de werktitel een ‘sort of moussaka’ is geworden. Het is sowieso een groentebommetje, je kunt er eindeloos mee variëren, voor mij vanzelfsprekend binnen de beperkingen van mijn dieet. Dus, wie een goede naam weet voor dit gerecht, mag het zeggen!

Ingrediënten voor 2 personen: olijfolie, 200 gram biologisch rundergehakt, 1 wortel, een knoflookteentje, 3 bosuitjes in ringen gesneden, zeezout, aubergine en courgette  een zoete aardappel en geraspte geitenkaas ter garnering.

Voor de bechamelsaus: beetje boter, eetlepel bloem, 100ml. bouillon volgens basisrecept (zie het recept van de risotto), 50 gram geraspte geitenkaas en tijm.

Roerbak de fijngesneden knoflook en wortel in 5 minuten in een beetje olijfolie en voeg dan het gehakt met een snufje zout toe en roerbak tot het goed doorbakken en rul is. Voeg de bosui toe die aan kleine ringetjes is gesneden. Snijd de courgette en aubergine in plakken en gril ze in een met zout opgewarmde grillpan. Schil de zoete aardappel, snijd in plakken en bak ze in de olijfolie.

Maak de bechamelsaus door de boter op te warmen, bloem toe te voegen met een garde te mengen. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe totdat een mooie massa ontstaat. Een beetje melk maakt het romiger. Voeg de kaas toe en laat smelten. Maak op smaak met de tijm.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.

Doe eerst het gehaktmengsel in een ovenschaal en leg daar de plakken courgette en aubergine op. Daarna de gebakken zoete aardappelschijven. Schenk als laatste de bechamelsaus over de aardappelen. Garneer met wat geraspte kaas en zet 25 tot 30 minuten in de oven totdat de bovenkant een mooi bruin laagje heeft gekregen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s