recepten
Reactie 1

Rendang

In het boek ‘ An East Java Peranakan memoir’ , een kookboek in 3 talen, Engels, Nederlands en Indonesisch, over de keuken, het koken en de culturele geschiedenis van de 20e -eeuwse Peranakan-Chinezen in Oost-Java vond ik dit gerecht en heb het natuurlijk aangepast aan mijn dieet. Tot mijn grote vreugde heeft het wonderlijk genoeg echt een Indonesisch tintje. Dat komt door de verse ingrediënten die ik haal bij de Chinese supermarkt waar ik meer en meer kind aan huis word. De wijze waarop in dit omvangrijke boek over eten en koken wordt gesproken, spreekt me heel erg aan, er gaat namelijk een wereld van sociale interactie achter schuil. Er moet worden gezaaid of geoogst, of er moeten boodschappen worden gedaan. Koken betekent interactie over de bereidingswijze en uitwisseling van recepten, tips en handigheidjes. Dan wordt het resultaat gedeeld met anderen en dat is veel meer dan eten. Er wordt bijgepraat over de dagelijkse beslommeringen maar ook over familie, werk, de maatschappij en de laatste roddels worden gedeeld.  Het is een middel om connecties te maken en samen te zijn.

Rendang komt oorspronkelijk uit de Minangkabau op Sumatra.   Rendang werd meegenomen door Minang-mannen die het veld introkken, ze hadden voedsel nodig dat niet snel bedierf en dus lang goed bleef. De Minang-vrouwen ontwikkelden een kooktechniek waarbij het vlees urenlang wordt gekookt totdat alle specerijen zijn ingetrokken. De specerijen bevorderen de houdbaarheid.

Ingrediënten: 500 gram bij voorkeur biologisch rundvlees (braadstuk is mooi mager), je proeft echt het verschil, 2 stengels citroengras, 3 rode pepers, 1 uitje, 2 tenen knoflook, een stuk gember, 1,1/4 theelepel zout, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker en 2 jeruk purut-bladeren en 500 ml. verse kokosmelk.

Begin met de kokosmelk, zie hiervoor mijn eerdere blog van 6 januari over het maken van kokosmelk van een verse kokosnoot. Zet apart. Snijd het vlees in blokjes van 4 cm. Kneus het citroengras. Verwijder de zaden van de pepers, hak fijn en doe dit ook met de knoflook, gember en de ui. Voeg het zout en de suiker toe en meng het vlees met dit mengsel zodat het goed is bedekt. Verwarm een pan met wat olie, doe het vlees erin en roer totdat het vlees verkleurt en het vocht is verdampt. Voeg de kokosmelk toe, de jeruk purut-bladeren en de gekneusde citroengrasstengels. Laat op een laag vuur sudderen totdat het vlees zacht is en de saus donker en dik is geworden. Dit duurt minimaal 3 uren maar mag gerust langer!

1 reactie

  1. Pingback: Thee als vervanger voor wijn? | lovefoodculture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s