recepten
Een reactie plaatsen

Geroerbakte aubergine met gember

Een recept uit de Japanse keuken van Nancy Hachisu zomaar overnemen is helaas niet mogelijk. Om dit gerecht van geroerbakte aubergine met gember zo  ‘histamine-proof’ als mogelijk te maken heb ik wat wijzigingen  moeten aanbrengen omdat miso, bijvoorbeeld al niet kan en dat wordt nou net zo’n beetje overal in gebruikt. Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen, rijst (of soms gerst) met zout en koji. Koji is een goedje gemaakt van óf rijst óf gerst óf sojabonen dat men laat fermenteren door er een specifieke schimmel genaamd Koji-kin aan toe te voegen. De smaak is behoorlijk zout met een typische smaak van fermentatie: beetje alcohol-achtig, maggie-achtig, marmiet-achtig. Met deze beschrijving moet ik het dus doen voor mijn saus en daarmee ben ik gaan experimenteren.

Voor de geroerbakte aubergine heb ik Chinese aubergines gebruikt, een rode peper, een stuk verse gember, geraspt tot een hoeveelheid van 1 eetlepel, 2 fijngesneden shiso-bladen en 1 in ringen gesneden bosui. Verder, om in te bakken, 3 eetlepels koolzaadolie en 3 eetlepels pure sesamolie voor de smaak.

Voor de saus heb ik de miso dus weggelaten en me gericht op een zout-zoete smaak. Het is een mengsel geworden van 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels sake en 3 eetlepels water. Sake is ook gefermenteerd maar de alcohol vervliegt en geeft wel net dat ‘Japanse’ smaakje aan de groente.

Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje, halveer de aubergines in de lengte en snij reepjes van ongeveer 1 cm. Verhit de olie met de rode peper in een wok op matig vuur en voeg vervolgens de aubergine-reepjes en de gember toe en schep enkele minuten om tot de aubergine glanzend en zacht is geworden. Voeg de saus toe en schep alles voorzichtig om zodat de aubergine repen gelijkmatig met de saus worden bedekt en niet kneuzen. Strooi er de fijngesneden shisho-bladen en de aan ringen gesneden bosui overheen. Serveer gloeiend heet!

IMG_7848

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s