recepten
Een reactie plaatsen

Plat brood met bosui (葱油饼 cōng yóu bǐng)

Mijn dochter heeft een tijdje in Shanghai gewoond en kwam dagelijks langs een eetstalletje waar plat brood met bosui wordt gemaakt. Ze was er dol op en ik nu ook. Het moet vers worden gemaakt en direct worden gegeten. Dat is het lekkerst. Dit o zo simpele gerecht wordt vaak pannenkoek genoemd maar het is toch echt brood, maar dan zonder gist dus niet gerezen. Het wordt gemaakt van deeg, in tegenstelling tot pannenkoeken, die worden gemaakt van beslag. De magie zit ‘m in de bereidingswijze: Door strak op te rollen, weer te buigen en als een spiraal een bol te vormen en opnieuw te pletten, creëer je de luchtige laagjes die het brood zo lekker maken.

Ingrediënten voor ongeveer 6 stuks: 2 koppen tarwebloem, 1 kop warm water, 1 kop in kleine ringen gesneden bosuitjes, zout, plantaardige olie

Doe de bloem in een mengkom en doe er geleidelijk het lauwe water bij.  Doe een beetje bloem op het aanrecht en kneed totdat het een stevig, elastisch deeg is geworden. Maak er een bal van en dek af met een vochtige doek en laat het zo’n 30 minuten rusten.  Verdeel de bal in  6 porties. Rol ieder bolletje uit tot een dun oppervlak van 2 mm. Doe er wat olie op en verdeel de bosui over de oppervlakte. Voeg een beetje zout toe. Rol het deeg nu strak op, een beetje als een burrito, buig de uiteinden vervolgens naar elkaar toe en rol op als een spiraal met bovenaan een ‘dotje’. Zo krijgt het brood de typische laagjes waardoor het zo lekker luchtig wordt. Rol nu weer uit ter grootte van een dinerbord. Doe nu 1 of 2 eetlepels olie in een platte koekenpan, verwarm, en bak aan beide kanten totdat het brood goudbruin is. Herhaal dit voor de overige bolletjes. Serveer het brood direct. Snijd als een pizza of scheur het ter plekke. Lekker met Chinese gerechten in plaats van rijst of noodels.

Tip: Het is ook lekker om een beetje sesamolie op het brood te sprenkelen voor het bakken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s