recepten
Een reactie plaatsen

Eendenborstfilet met blauwe bessensaus, balsamico en pastinaak

Tijdens een motortochtje door het mooie Brabantse land kwamen we langs de eendenboerderij in Helvoirt. Ik vind het altijd leuk om lokale producten te kopen, daarom ben ik ook vaak op zaterdag op de biologische markt in Eindhoven te vinden  waar een aantal lokale aanbieders hun groenten, kaas, honing, vlees en brood aanbieden. De eend van de eendenboerderij is lekker en vers en je kunt er ook nog eens terecht voor een excursie in de monumentale Vlaamsche schuur om meer te weten te komen over de eend van ei tot eindproduct .

voor 4 personen: 600 gram eendenborstfilet, 100 gram blauwe bessen , een paar bessen als garnering, 2 eetlepels balsamico, bieslook, zeezout

voor de pastinaakpuree: 600 gram pastinaakwortel, 300 gram aardappelen, halve beker magere melk, klontje roomboter, zout, 1 extra pastinaakwortel voor de chips, olijfolie, zout

Schil de pastinaak, en aardappelen, snijd aan plakken en zet met een beetje water en zout op. Kook de pastinaken en aardappelen gedurende 12 minuten, afhankelijk van de dikte. Giet af en pureer de pastinaken met een stamper terwijl de melk in gedeeltes wordt toegevoegd totdat een mooie stevige puree wordt verkregen. Voeg tenslotte een klontje roomboter toe voor de smeuigheid.

Schil de laatste pastinaak en snijd in een mandoline mooie gelijkmatige dunne plakjes. Roer er 1 eetlepel olijfolie door. Bak in de airfryer, gedurende 12 minuten en bestrooi met een beetje zeezout.

Snijd de eendenborstfilet aan de velzijde kruislings diep in en strooi zout aan beide zijden. Bak in een met olie ingevette pan op het vel drie minuten op hoog vuur aan.  Temper het vuur iets en bak de eendenborstfilet ook aan de andere kant vier minuutjes aan.  Herhaal dit nog eens drie minuten op het vel en wikkel dan de filet in aluminiumfolie en laat rusten.

Vul het braadvocht aan met 100 mililiter water en breng de blauwe bessen hierin aan de kook. Laat koken totdat de bessen openbarsten. Prak met een vork alle bessen helemaal fijn. Voeg de balsamico toe en laat nog heel even doorkoken alvorens de jus door een zeef te halen.

Doe wat puree op een bordje. Snijd de eendenborstfilet en leg er bij. Giet er een paar lepels jus over en maak af met een paar bessen en wat bieslook ter garnering. Maak af met de krokante pastinaakchips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s