recepten
Een reactie plaatsen

Tarte Tatin

Heel feestelijk zo rond de winterse feestdagen of gewoon zomaar op een zondagmiddag is de tarte tatin. Eigenlijk is deze taart door een foutje ontstaan. De gezusters Tatin uit het franse Lamotte Beuvron moesten eind vorige eeuw hun kost verdienen met het bakken van taarten. De lievelingstaart van hun vader werd wereldberoemd. Een van deze zusters was vergeten de bodem van de taartvorm te bekleden met deeg. Dus legde ze het deeg maar over de appels heen en schoof de taart zo in de oven. Na het bakken keerde ze de taart en het resultaat was verrassend: een knapperige taartbodem met zachte appels en een heerlijke zachte karamel. De tarte tatin staat op heel wat menukaarten van beroemde restaurants zoals bij Maxims in Parijs en bij Ladurée, vooral bekend om de macarons en de gebakjes die bijna te mooi zijn om op te eten…

voor het deeg: 150 gram bloem, 75 gram boter, half kopje water, 1 eetlepel kristalsuiker, snufje zout 

voor de inhoud:  4 jonagold appels of peren, 100 gram kristalsuiker, 50 gram boter

Maak eerst het deeg. Meng alle ingredienten tot een bal en laat 20 minuten rusten. Rol daarna uit tot een plak die een paar centimeter rondom groter is dan de schaal. Ideaal is het om een speciale tarte tatin schaal te gebruiken die zowel geschikt is voor gas en ook in de oven kan worden gebruikt.

Schil de appels of peren en snijd deze in 8 gelijke delen. Bewaar deze in een schaal met koud water waar een paar stukken citroen zijn toegevoegd zodat de appels (of peren) niet bruin worden.

Doe de suiker en de boter in de schaal en laat langzaam karamelliseren. Niet te snel want dan wordt de suiker bitter. Pas op, dit mengsel is warmer dan kokend water en kan lelijke brandwonden maken.

Haal de pan van het vuur en rangschik de appelpartjes dicht bij elkaar in de schaal. Dek af met het deeg en druk het tegen de zijwand. Laat de tarte tatin 30 minuten bakken in een op 180 graden voorverwarmde oven. Keer de nog warme taart ondersteboven op de schaal en wacht 10 minuten.

Lekker om lauwwarm te eten. Eventueel met ijs of zure room.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s